Gergely
6 °C
23 °C

Lesújtó exit-poll az adórendszerről

2007.11.15. 17:43
A kormányzat és a pénzügyminiszter hiába ígéri, hogy 2009-ben a versenyképességet javító nagyszabású átalakítást csinálnak az adórendszerben, a cégek vezetőinek kétharmada szkeptikus.

Egy szavát sem hiszik el a kormánynak az amúgy tájékozott közép- és nagyvállalatok pénzügyi vezetői sem, bármit mondanak az adórendszerről és a változtatási irányokról. Legalábbis ezt a következtetést lehetett levonni a KPMG tanácsadó cég mai adókonferenciáján a résztvevők körében végzett exit-poll felmérés eredményéből. (Amely természetesen nem reprezentatív.)

A rendezvényen körülbelül 120, nagyobb részben multinacionális vállalatot képviselő szakember vett részt. A konferencián előadást tartott a pénzügyminiszter és a szaktárca néhány tisztségviselője, a hallgatóságot pedig minden előadás után megszondáztatták.

Lassan mondom: nem lesz tehernövelés

A jelenlevők háromötöde szerint jövőre emelkedni fog az adóteher, és csak harmaduk hiszi el a kormányzatnak, hogy nem változik az elvonási szint. Talán ennél is mellbevágóbb, hogy hiába sulykolja a koalíció és a kabinet, hogy 2008-ban egyszerűsödik a rendszer, a konferencián megjelent nagy- és középvállalati vezetők hetven százaléka nem így gondolja. Ezzel függ össze az is, hogy nem bíznak a cégek a bevallási rendszer egyszerűsödésében sem, pedig a kormányzat már nyáron nagy dobra verte, hogy ezt meg fogja valósítani. A társaságok fele változatlan helyzetre számít, minden hatodik pedig arra, hogy a mai nyomtatványoknak, a bevallások kitöltési szabályainak, számának, sorainak is örülni kellene, mert jövőre még rosszabb lesz. Csak minden harmadik gondolja, hogy egy picit jobb lesz 2008-ban a helyzet.

Úgy tűnik, süket fülekre talált az az ígéret is - amelyet egyébként a konferencián Veres János pénzügyminiszter is kiemelt -, hogy ha nem is adóreform lesz, de a terhelés változatlanul hagyása mellett az adórendszer átfogó, a versenyképességet szolgáló átalakítására sor kerül 2009-ben. A válaszadók majdnem kétharmada nem hisz ennek, és csak harminc százalék volt azok aránya, akik szerint lesz ilyen.

Változtatjuk az egyik adót, vagy nem

Az irányokról, a lehetséges kimenetekről Veres nem sokat árult el. A KPMG konferenciáján beszélt arról, hogy a befizetést a nyugdíjalapba nagyon nem lehet csökkenteni, ahogyan az egészségbiztosítási alapba való befizetést sem. Aztán a pár perccel utána tartott sajtótájékoztatón lapunk kérdésére már cáfolta, hogy arra utalt volna ezzel, hogy a tb-járulékokat nem lehet csökkenteni.

Egykulcsos szja?

A válaszadók fele támogatná az egykulcsos személyijövedelamadó-rendszert. Arra számítanak, hogy egyszerűbb lesz a szisztéma, és még több bevétel folyik is be a büdzsébe. Egyötödük azonban nem kér belőle, mert a költségvetés szerintük ezzel rosszul járna, és ezért más adót kellene emelni. Szintén ötből egy ember mondta azt, hogy azért nem szeretné, mert azzal a szerény jövedelműek is ugyanannyit fizetnének arányaiban, mint a jómódúak, és ez elfogadhatatlan.

Veres szólt arról is, hogy az élőmunkát terhelő elvonásokat, ha egy mód van, mérsékelni szeretnék. Értsd: ha nem a tb-járulékokat, akkor a személyi jövedelemadót faragnák le. A kijelentésekből legalábbis ezt a következtetést vontuk le, de nagy valószínűséggel ezt is cáfolta volna a pénzügyminiszter, ezért már fel sem tettük neki a kérdést.

Veres kiemelte még az ökoadók fontosságát, és tett egy lépést előre meg egyet vissza az adóegyszerűsítés ügyében. Előre, amikor azt mondta, hogy célszerű lenne egyszerűsíteni a rendszert, hátra, amikor a kisadók összevonása körüli mizériára utalva hozzátette: várhatóan sok vita lesz a konkrét tervek ismertetésekor.

Nem dicsekedhet a kormányzat azzal sem, hogy a válaszadók harmada legszívesebben meg sem állna a Bahamákig az elért nyereséggel, kivinné az országból a pénzt. Igaz, a jelen levők fele nem tervezi elvinni a cégnél képződő jövedelmet. Ők azt gondolják, az APEH elől úgysem tudják eldugni a pénzt, ezért nem is viszik sehova.