Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megduplázódhat az adórevizorok száma

2007.06.13. 07:40
Jelenleg 3500 adóellenőr dolgozik, de az elvárt adó fizetésének ellenőrzése fokozott ellenőrzést igényel. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, a közeljövőben 2800 fővel bővülhet az adórevizorok száma.

Hamarosan 2800 fővel bővülhet az adórevizorok létszáma – tudta meg a Világgazdaság. Információik szerint a kormány mai ülésén tárgyalja az előterjesztés-tervezetet, és ha elfogadja azt, a közeljövőben közel megduplázódhat az adóellenőrök száma.

Valóban van komoly kormányzati szándék a revizori létszám érdemi bővítésére – ismerte el Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője. Jelenleg 3500 adóellenőr dolgozik, ám részben az elvárt adóval kapcsolatos, az adóhivatalnak jelentős pluszmunkát adó kormányzati döntés tette szükségessé a revizori terület megerősítését.

Ismeretes: az elvárt adó megfizetése alól csak akkor lehet majd mentesülni, ha a veszteséges vagy nem kellően nyereséges vállalkozók, cégek bejelentik, részletezik ennek okait az APEH-nek, ám ekkor fokozott ellenőrzést kockáztatnak. Egy adóellenőr betaníttatása fél évet vesz igénybe, ezért a jövőre esedékes kontroll megköveteli, hogy mihamarabb felvegyék a majdani revizorokat.

Üdvözölné Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young igazgatója, az adóhivatal korábbi elnökhelyettese, ha valóban jelentősen emelkedne az adóellenőrök száma. Indoklása szerint ez csak a gazdaságossági szempontot tekintve is jó befektetésnek bizonyulna, hiszen már az első évben behozná a ráfordításokat. Emellett a jövedelemeltitkolás mai magas hazai mértéke miatt is szükséges fellépni az adócsalás ellen.

Egy revizor ma éves szinten átlagosan ötmillió forintjába kerül az APEH-nek (bérrel, járulékokkal és a munkavégzés költségeivel együtt), így a 2800 ellenőr felvétele az egyszeri (iroda, munkaeszközök beszerzése) költségeken túl 14 milliárd forintnyi forrást igényelne. Az APEH az idén 58 milliárd forintot költhet személyi juttatásra és járulékokra, de ebben az összes adóhivatali dolgozó benne van.