Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Tovább nő az állam adóssága

2003.08.15. 09:03
Az elmaradt kismamapótlékot és az 53. heti nyugdíjat már idén kifizetik. Előbbi három százalékponttal növeli a GDP-arányos hiányt, utóbbi pedig további 30 milliárd forintot vesz ki az államkasszából. A közszféra dolgozóinak viszont csak januárban folyósítják a 13. havi fizetést.
Bár a kormányszóvivő csütörtökön még azt állította, hogy az elmaradt kismamapótlék kifizetésére a költségvetés "forrásoldalának növekedése" ad lehetőséget, a pénzügyi tárca a Magyar Nemzet kérdésére elismerte: csak az államháztartási hiány további háromszázalékos növelése mellett tudják folyósítani a pénzt.

A hiány a GDP 4,8 százaléka lesz

Jelentősen növeli az állam eladósodását a kismamáknak járó, elmaradt jövedelempótlék kifizetése. A Magyar Nemzet értesüléseit Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője is megerősítette. Közölte: ősszel mindenképpen törlesztik az összeget, de annak kifizetése az államháztartási hiányt növeli majd három százalékponttal, amely így eléri a GDP 4,8 százalékát.

További megszorítás az eladósodás miatt?

A juttatás költségvonzata pedig meghaladja a harmincmilliárd forintot. Így a korábbi számításokkal kapcsolatban korrekciót kell végrehajtani, ugyanis az idei költségvetés tervezésekor a GDP-hez viszonyítva 4-4,5 százalékos hiánnyal számolt a kormány. Varga Mihály, az előző kormány pénzügyminisztere aggasztónak nevezte az államháztartási hiány további növekedését. Közölte: az állam eladósodása további megszorító intézkedéseket vonhat maga után.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán még azt állította: a kifizetéseket ellensúlyozza a költségvetés forrásoldalának a növekedése. Ezt állítása szerint az teremti meg, hogy zárolják a tárcák által korábban fel nem használt, úgynevezett maradvány összegeket, ami csaknem hatvanmilliárd forintot tesz ki, írja a Magyar Nemzet.

A köztisztviselők 13. havija jövőre csúszik

A kismamapótlék növeli, a közszférában dolgozók 13. havi fizetése viszont nem befolyásolja az idei állami hiányt. A Magyar Hírlap közlése szerint ugyanis a köztisztviselők és közalkalmazottak egységesen jövő januárban kapják meg plusz egyhavi járandóságukat. Az állam ezzel mintegy 15 milliárd forintot spórol meg.

Az 53. heti nyugdíjakat viszont még biztosan kifizetik idén, ami további harmincmilliárd forintot vesz ki az állam zsebéből. Így az államháztartás hiánya a PM szerint idén a legjobb esetben sem lehet kisebb 950 milliárd forintnál, írja a Magyar Hírlap.