Krisztina
18 °C
24 °C

PM: nem nő az államadósság

2003.10.18. 10:03
A jövőre tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiány mellett nem fog növekedni az ország adósságállománya - állítja Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára.
A jövőre tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiány mellett nem fog növekedni az ország adósságállománya, erre garanciát jelent a tervezett költségvetés - jelentette ki a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A várható 5,8 százalékos inflációhoz képest az önkormányzati források 7,9 százalékkal bővülnek, ez azt jelenti, hogy jövőre összesen 88,9 milliárd forinttal lesz több az a pénz, amiből a helyhatóságok gazdálkodhatnak - tette hozzá.

Erőgyűjtés a csatlakozás előtt

Ebből 8 milliárd forint címzett és céltámogatások keretében új beruházások forrásául szolgál, 9,5 milliárd forintot pedig kistérségi fejlesztésekhez lehet majd felhasználni. Veres János az építkezés és az erőgyűjtés évének nevezte 2004-et.

"Erőgyűjtés abból a szempontból, hogy lehetővé tegyük az európai konjunktúrához való csatlakozását Magyarországnak, az építkezésé a tekintetben, hogy soha ilyen nagyságú beruházási forrás még nem állt rendelkezésre". A fejlesztési célú felhasználásra tervezett 236 milliárd forintból 170 milliárd forintot európai uniós, 66 milliárd forintot pedig nemzeti forrásokból biztosítanak.

Takarékosság és jólét

A jövő évi költségvetés prioritásai között említette továbbá a 2002-es és 2003-as jóléti fordulat eredményeinek megtartását, a versenyképesség erősítését az adótörvényeken keresztül, valamint a tartós egyensúly megteremtése érdekében tervezett csaknem 300 milliárd forintos, az államot, a minisztériumokat érintő takarékossági intézkedéseket.

A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kérdésre válaszolva reagált Járai Zsigmondnak arra a kijelentésére, miszerint egy év alatt mintegy 1.600 milliárd forinttal növekedett az államháztartás hiánya. Ebből 1.450 milliárd forint a Fidesz-kormány idején keletkezett, a hiánynövekedésnek csupán 1,1 százaléka, 186 milliárd forint köthető az új kormányhoz.

Arra is felhívta a fiygelmet, hogy 2003-ban 50 önkormányzattal kevesebb kérte önhikis - önhibáján kivül hátrányos helyzetű település - besorolását, mint egy esztendővel korábban.