Valér
-2 °C
0 °C

Fegyelmezetlenebbek az adósok

2004.07.19. 07:46
Kissé romlott a bankszektor teljes portfóliójának minőségi összetétele az első negyedévben. Míg a vállalkozói hiteleknél jobban érezhető a változás, a háztartások kölcsöneinél csak kisebb mértékű romlás figyelhető meg, ám a portfólió minősége még így is nagyon jónak mondható.
Az első negyedévben a bankszektor teljes portfóliójának minőségi összetétele 2003 végéhez képest mérsékelten romló irányba módosult - derül ki a PSZÁF beszámolójából.

Az év első három hónapjában a bankszektor minősítési kötelezettség alá tartozó portfóliója 6,6 százalékkal nőtt 2003 végéhez képest. Legnagyobb mértékben - 12 százalékkal - a mérlegen kívüli tételek, közöttük is a jövőbeni és származtatott ügyletek gyarapodtak. A hitelezés bővülésének lassulása következtében a kockázatokat hordozó, ezért minősítési kötelezettség alá tartozó mérlegtételek állománynövekedése az előző évihez képest lassult.

Ez év márciusának végén a teljes portfólióban a problémás tételek aránya az év végi 1,7 százalékról 1,9-re, a külön figyelendőeké pedig 3,7-ről 4 százalékra növekedett. Jelentősebb elmozdulások egyértelműen a vállalkozói hiteleknél mutatkoznak, ezek között a problémamentes állomány mindössze 1,6 százalékkal gyarapodott, viszont 13,9 és 12,4 százalékkal nőtt a külön figyelendő és a problémás tételek állománya. Figyelemre méltó, hogy a problémamentes állomány aránya a 2003. végi 87,1 százalékról 85,8-re esett vissza, és ezzel párhuzamosan a külön figyelendő tételeké 9,3-ről 10,3 százalékra, a problémásaké 3,6-ről 3,9 százalékra emelkedett.

A háztartásoknál igen mérsékelt ütemű romlás figyelhető meg. A problémamentes állomány 6,1 százalékkal - 115,6 milliárd forinttal - gyarapodott, a problémás pedig 7,9 százalékkal, négymilliárddal bővült. Így a problémás tételek aránya a 2003. végi 2,5-ről 2,6 százalékra, benne a rossz minősítésűeké 1,2-ről 1,3 százalékra emelkedett. Ez a minőségi változás - állapítja meg a PSZÁF - ugyanakkor még nem ad okot aggodalomra, mivel a hitelek minősége bőven a nemzetközi standardokon belül maradt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!