Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiugróan magas a magyar adósságkockázat

2006.07.04. 08:52
A Economist legfrissebb kiadása az Economist Intelligence Unit 2006. májusi felmérésének eredményeit is tartalmazza, melyek szerint Magyarországon a szuverén államadóssághoz kapcsolódó kockázatok a 0-100-ig terjedő skálán 53 pontot tesznek ki.

Magyarország ezzel az eredménnyel a gyenge középmezőnyben szerepel. A legmegbízhatóbbnak Svédország számít, a skandináv állam adósságát - és ezzel a költségvetési politika hitelességét - 8 pontosra értékelték. A lista másik végén Irak szerepel a maga 90 pontjával.

A felmérés adatai nemcsak azért elgondolkodtatók, mert hazánk ezzel közelebb van pontszámban a sereghajtóhoz, mint a listavezetőhöz (Irakkel szemben 37 pont az előnyünk, Svédországtól viszont 45 pontnyira vagyunk elmaradva), hanem azért is, mert ez az 53 pont, ha kis mértékben is, de inkább a kockázatos, mint a kockázatmentes adósságot jelzi (a 0-100-ig terjedő értelemszerűen az 50 pont lenne a középérték).

Végképp lesújtó a kép, ha megnézzük, milyen országokkal sorolták hazánkat egy csoportba. Magyarországnál csak egy kicsivel kapott rosszabb értékelést Pakisztán és a Fülöp-szigetek, nagyjából azonos pontszámot kapott Törökország, Egyiptom és Venezuela - ám utóbbi kettő már egy kicsivel jobbat nálunk. Ugyancsak kedvezőbb, már 50 pont alatti Thaiföld és Peru besorolása.

A kelet- és közép-európai térségben lévő EU-tagok közül mi voltunk a legrosszabbak. Lengyelország szerepelt a második leggyengébben, ám a varsói kockázatok szintje is alig haladta meg a 40 pontot. Csehország 37 pontot kapott, de még Oroszország (39 pont) adósságát is jóval kevésbé tartják kockázatosnak, mint a miénket.