Marcell
19 °C
32 °C

Kiugróan magas a magyar adósságkockázat

2006.07.04. 08:52
A Economist legfrissebb kiadása az Economist Intelligence Unit 2006. májusi felmérésének eredményeit is tartalmazza, melyek szerint Magyarországon a szuverén államadóssághoz kapcsolódó kockázatok a 0-100-ig terjedő skálán 53 pontot tesznek ki.

Magyarország ezzel az eredménnyel a gyenge középmezőnyben szerepel. A legmegbízhatóbbnak Svédország számít, a skandináv állam adósságát - és ezzel a költségvetési politika hitelességét - 8 pontosra értékelték. A lista másik végén Irak szerepel a maga 90 pontjával.

A felmérés adatai nemcsak azért elgondolkodtatók, mert hazánk ezzel közelebb van pontszámban a sereghajtóhoz, mint a listavezetőhöz (Irakkel szemben 37 pont az előnyünk, Svédországtól viszont 45 pontnyira vagyunk elmaradva), hanem azért is, mert ez az 53 pont, ha kis mértékben is, de inkább a kockázatos, mint a kockázatmentes adósságot jelzi (a 0-100-ig terjedő értelemszerűen az 50 pont lenne a középérték).

Végképp lesújtó a kép, ha megnézzük, milyen országokkal sorolták hazánkat egy csoportba. Magyarországnál csak egy kicsivel kapott rosszabb értékelést Pakisztán és a Fülöp-szigetek, nagyjából azonos pontszámot kapott Törökország, Egyiptom és Venezuela - ám utóbbi kettő már egy kicsivel jobbat nálunk. Ugyancsak kedvezőbb, már 50 pont alatti Thaiföld és Peru besorolása.

A kelet- és közép-európai térségben lévő EU-tagok közül mi voltunk a legrosszabbak. Lengyelország szerepelt a második leggyengébben, ám a varsói kockázatok szintje is alig haladta meg a 40 pontot. Csehország 37 pontot kapott, de még Oroszország (39 pont) adósságát is jóval kevésbé tartják kockázatosnak, mint a miénket.