Alfréd
-3 °C
3 °C

Jó lesz jó adósnak lenni

2007.06.18. 08:03
Június végén a kormány elé kerülhet a teljes körű lakosságihitel-nyilvántartás (THL) szabályozási koncepciója. Megvalósulása megalapozottabbá teheti a lakossági hitelkérelmek elbírálását, csökkentheti a bank, az ügyfél és a betétes kockázatát egyaránt.

A Világgazdaság birtokába jutott dokumentum szerint a jelenlegi lakossági, kizárólag negatív információkat tartalmazó regisztráció, a "rosszadós-lista" kiegészülne a hitelt kérelmező személyek valamennyi érvényes hitelszerződéseivel, amelyek ismeretében a bank biztonsággal mérlegelheti ügyfelei újabb kötelezettségvállalásainak hatásait. A szerződési adatokat a Központi hitelinformációs Rendszer (KHR) tartalmazza majd.

Az ügyfelek jogainak védelmére pedig megalakul az ügyfélvédelmi konzultációs tanács. Tagjai a civil szervezetek, a KHR-t működtető társaság, a bankszövetség, a PSZÁF, valamint az MNB képviselői lesznek, és tevékenysége az ügyfelek tájékoztatásával kapcsolatos banki gyakorlat áttekintésétől a lakossági eladósodás problémáinak vizsgálatáig terjedne.

Alacsonyabb árakkal

Jelenleg kölcsönkérelem esetén a bank csak azt tudja ellenőrizni, hogy ügyfele mint "rossz adós" szerepel-e a BAR-rendszerben. Arról azonban már nincs információja, hogy a kérelmezőnek van-e a hitelnyújtást esetleg befolyásoló egyéb törlesztési kötelezettsége.

A THL-nyújtotta biztonságosabb kérelemelbírálás lehetővé teszi, hogy a hitelezők - a kockázat érdemi csökkenésének hatására - a lehető legnagyobb összeget helyezhessék ki a lakosság számára, viszonylag alacsony árakkal. Az adatok szerint a magyar háztartások eladósodottsága gyorsan nő. A 2000-ben regisztrált 10 százalékos adósságráta 2005 végére 42 százalékra emelkedett. Szakemberek rámutatnak: racionálisabb hitel-odaítélési szabályozással és gyakorlattal az adósok egy részénél megelőzhető lenne az egzisztenciális csőd.

A bankok már régóta szorgalmazzák a kérelmező fizetőképességéről árnyaltabb képet adó teljes lista bevezetését, de kezdeményezéseik adatvédelmi aggályok miatt eddig nem értek célt. A koncepció az adatbázis teljeskörűségét rögzíti. A rendszer kötelezően kiterjed majd valamennyi bankra és hitelfelvevőre. A hitelintézetek tehát nem mérlegelhetik, hogy a megkötött szerződések adatkezelését biztosítják-e a KHR számára. Ha pedig aláírja a megállapodást, az ügyfél sem mondhatja azt, hogy nem járul hozzá a releváns adatok nyilvántartásához.

Megtagadása esetén eleshet

A KHR-ből való adatszolgáltatásról viszont már rendelkezhet. Más kérdés, hogy a hozzájárulás megtagadása esetén eleshet az újabb hiteltől. A törvény előírja majd, hogy az ügyfelet tájékoztatni kell a KHR-be került rá vonatkozó valamennyi adatról, és kérheti azok helyesbítését, törlését. Garanciális szabályok gondoskodnak arról, hogy a rendszerben kezelt szerződési adatok kizárólag a hitelkérelmek elbírálására, illetve anonimizált módon, statisztikai célú feldolgozására használhatók fel.

Úgy néz ki, a negatív adósnyilvántartás szabályozása nem változik. Maradna a jogellenes helyzet megszűnésétől számított ötéves "büntető időszak" is, ám elképzelhető, hogy ezt kisebb értékű fogyasztási hiteleknél három évre csökkentik. A tervek szerint a parlament jövőre alkothatná meg THL-ről a törvényt, amely 2009-ben léphetne hatályba.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.