Judit
2 °C
7 °C

Már a GDP 66 százaléka az államadósság

2008.04.01. 11:20
2007-ben az év egészét tekintve az államháztartás nettó finanszírozási igénye a GDP 5,5 százalékát tette ki (1384 milliárd forint). A negyedik negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 8,9 százaléka volt (616 milliárd forint).

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága – a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett érték – 2007 végén a GDP 66 százalékát tette ki (16 736 milliárd forint) – derül ki az MNB jelentéséből.

5,5 százalék volt a hiány

A kormányzati szektor 2007-es hiánya 1395,1 milliárd forint, a GDP 5,5 százaléka – közölte a KSH. A kormányzati szektor tavalyi hiány a 2006-osnál 808,5 milliárd forinttal, GDP-arányosan 3,8 százalékponttal alacsonyabb. A kormányzati szektor bevétele 11 322 milliárd forint, kiadása 12 717 milliárd forint, hiánya 1395 milliárd forint volt.

A központi kormányzat eszközei közül elsősorban betéteinek felhasználásával, egyéb követelései csökkentésével, kötelezettségei közül főleg államkötvények kibocsátásával és egyéb kötelezettségek vállalásával fedezte a finanszírozási igényét. A hosszú lejáratú állampapírok nettó kibocsátása jelentősen nőtt, ugyanakkor a rövid lejáratú értékpapírokban megtestesülő adósság kismértékben csökkent. A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket hosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásával és a központi kormányzattól kapott rövid lejáratú hitelek felvételével fedezték. A helyi önkormányzatok kötvénykibocsátása az előző negyedévhez hasonlóan történelmi csúcsot ért el a negyedik negyedévben is. A társadalombiztosítási alapok bevételi többlete lehetőséget adott a központi kormányzattól kapott hitelek visszafizetésére.

A lakosság is szabadul az állampapíroktól

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint 2007-ben a GDP 1,7 százalékát érte el (437 milliárd forint). A negyedik negyedéves nettó finanszírozási képesség a negyedéves GDP 5,2 százaléka volt (357 milliárd forint).

A háztartások pénzügyi eszközei közül a készpénz, a betétek, a befektetési jegyek, az életbiztosítási és a nyugdíjpénztári követelések növekedtek jelentősen. Számottevő volt ugyanakkor a rövid lejáratú állampapírok eladása. A kötelezettségek esetében a hosszú lejáratú devizahitelek felvétele volt a meghatározó, de mértéke némileg elmaradt a harmadik negyedévi csúcsértéktől. A forint kisebb mértékű gyengülése következtében a háztartások devizahitel-tartozásainak állománya 37,7 milliárd forinttal növekedett 2007 negyedik negyedévében.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye a pénzügyi számlák adatai szerint 2007-ben a GDP 4,0 százaléka volt (1019 milliárd forint). A negyedik negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 4,2 százalékát érte el (288 milliárd forint).

A nem pénzügyi vállalatok pénzügyi eszközeik közül elsősorban folyószámla betéteiket, hosszú lejáratú hiteleiket, egyéb követeléseiket és nem tőzsdei részvényeiket növelték. A kötelezettségek esetében a hosszú lejáratú hitelek, a nem tőzsdei részvények, az egyéb tulajdonosi tartozások és az egyéb tartozások növekedése volt a meghatározó.

1876 milliárd jött külföldről

A külföld nettó finanszírozási képessége (a nemzetgazdaság finanszírozási igénye) 2007-ben a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 7,4 százalékát tette ki (1876 milliárd forint). A negyedik negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 6,5 százaléka volt1 (451 milliárd forint).

A külföldiek a pénzügyi eszközeik közül elsősorban hosszú lejáratú hiteleiket növelték, de jelentős volt a lekötött betétek, a hosszú lejáratú értékpapírok, nem tőzsdei részvényeik és egyéb tulajdonosi követeléseik növekedése is, miközben számottevően csökkentek a folyószámla betétekben és a tőzsdei részvényekben fenálló követelések. A tartozások közül tranzakcióból eredően a hosszú lejáratú hitelek, a nem tőzsdei részvények és a lekötött betétek növekedtek jelentősen, míg a rövid lejáratú értékpapírok és a rövid lejáratú hitelek számottevően csökkentek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?