Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csináljon magának adószámot!

2005.02.07. 16:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Gondoljon egy számra, szorozza meg, ossza el, adjon hozzá, vonjon ki, és máris ugyanott tart - a régi matematikai játékokhoz hasonlóan a magánszemélyek adószáma alapján megmondható, mikor született az illető. Az interneten adtavédelmi aggályokat felvető kisérő levéllel terjedő kis visszaszámláló program teljesen legális, a számításokhoz szükséges algoritmust egy 1996-os törvény rögzíti.
Már beadvány formájában is eljutott az adatvédelmi biztoshoz az a kérdés, nem vet-e fel jogi aggályokat, hogy az adószámok alapján egy kis, interneten is terjedő program segítségével meghatározható egy személy születési ideje. A válasz röviden: nem. Hosszabban: nem, mert azonosítási módokról és az azonosító kódok használatáról szóló 1996. évi XX. törvény éppen azt írja elő, hogy az adószám jelentős részét a születési adatok alapján kell meghatározni.

Nyilvános algoritmus

Az Alkotmánybíróság 1991-ben a korlátozás nélkül használható, általános és egységes személyazonosító kód (személyi szám) alkotmányellenességét mondta ki - emlékeztet az adószámmal kapcsolatos beadványra adott válaszában Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos. Ilyen típusú, alkotmányos szempontból aggályos kód ma már nincs is használatban.

Az említett Ab-döntésnek megfelelő, különböző azonosítókról szóló törvény részletesen foglalkozik azzal, hogyan kell egy magánszemélyek tíz jegyű adószámát előállítani. Az első szám minden esetben 8-as, ez utal arra, hogy az adószám magánszemélyhez tartozik. A következő öt számot úgy kell meghatározni, hogy az az érintett születése napja, és az 1867. január elseje között eltelt napok számát adja. A következő három számjegyet véletlenszerűen képezik, az egyazon a napon született személyek megkülönböztetésére. A tizedik szám egy ellenőrző szám: ezt úgy kell képezni, hogy az első kilenc számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül. (Első számjegy szorozva eggyel, második számjegy szorozva kettővel és így tovább.) Az így kapott szorzatok összegét el kell osztani 11-gyel, és az osztás maradéka lesz a tizedik számjegy.

A szerződéseknél figyelni kell

Az adószám kezelésére jogosult hatóságok jellemzően jogosultak a születési dátum kezelésére is - mondta az Indexnek Péterfalvi Attila, az ilyen esetekben semmiféle problémát nem jelenthet, ha az adószám alapján a születési idő is meghatározható. Ez a magánfelek közötti szerződéseknél vethet fel kérdéseket, elviekben előfordulhat, hogy az egyik, az adószámával szerződő felet kellemetlenül érintené, ha születési dátuma is a másik fél tudomására jut. Ez azonban nem kivédhető, a törvényben nyilvánosan rögzített algoritmus alapján bárki visszafelé is számolhat, így ha ennek tudatában kell használni az adószámot.

Csináljon magának adószámot

Az algoritmus birtokában elvileg bárki generálhat egy a pusztán matematikai ellenőrzésen lebuktathatatlan saját adószámot is. Ennek azonban sok értelme nincsen - véli dr Herich György, a Magyar Adótanácsadók Orzságos Egyesületének alelnöke. Az algoritmus ismerete szerinte sokkal inkább azt a célt szolgálhatja, hogy senkit ne lehessen egy hamis adószámmal megtéveszteni. A szakértő szerint nem jellemző, hogy a könyvelők munkájuk során használnák az ellenőrzési lehetőséget, miután a bevallások döntő részét már elektronikus úton készítik, és a szoftverek automatikusan szűrik az elgépelt, a formailag nem megfelelő adószámokat. A végső ellenőrzés az adóhivatal saját adatbázisában szereplő adatokkal történő összevetéssel történik, ekkor egyértelműen kibukhat, ha valaki egy a születési adatai alapján formailag megfelelő, de nem az APEH által kiadott számot használ.