Gyárfás
16 °C
29 °C

Szigorúan őrzött ügyféltitkok

2008.03.19. 07:36
Százezerből jó, ha 15 esetben fordul az adóhivatal a hazai utazási irodákhoz vagyonosodási vizsgálattal összefüggésben. A megkérdezett autókereskedők pedig egyetlen adatkérésről sem számoltak be.

A témában érintett cégek jelzései alapján ugyanakkor a forgalomban tapasztalható visszaesés sok esetben éppen a vagyonosodási vizsgálattal áll összefüggésben. Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) nagyjából 16 500 ellenőrzést indított eddig, s valamivel több mint 8500-at zárt le.

Nem kell vagyonosodási vizsgálattól tartani pusztán azért, mert valaki nagy értékű autót, hajót vesz, vagy befizet egy több százezer forintos külföldi útra. Sem az utazási irodák, sem a kereskedőcégek nem kötelezhetők ilyen jellegű adatközlésre. Sőt, a hatályos jogszabályok azt sem teszik lehetővé, hogy az adóhatóság úgynevezett készletező adatgyűjtést végezzen: előzetesen, a későbbi vagyonosodási vizsgálatok céljára listát kérjen az ügyfelekről - erősítette meg Bakonyi Ágnes, az APEH sajtófőnöke.

A hivatal az egyéb jogszabályok alapján a birtokába jutó adatokból dolgozik. Azok kiszűrésére, akiknél esetleg indokolt lehet vagyonosodási vizsgálat, az APEH-nek saját kockázatelemzési eljárása van, amellyel a hozzá beérkező adatokat fésüli át. Ellenőrzésre ott lehet számítani, ahol durva eltérések mutatkoznak. Nagy összegű tagi kölcsön nyújtása, minimálbér mellett jelentős értéket képviselő ingatlan vásárlása sorolható a legtipikusabb esetek közé. Ellentmondásokat tárhatnak fel továbbá az adókedvezményekkel összefüggő adatközlések.

Bármilyen piaci szereplőtől (bank, biztosító, utazási iroda, egyéb) csak a már megindult eljárásnál lehet a jogszabályi feltételeknek megfelelően további adatot kérni. Ilyenre azonban az elmúlt időben csak elvétve került sor. De ha az adóhivatal ezt mégis szükségesnek ítéli, akkor nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi befizetésekről is tájékoztathatják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények alapján.