Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Volt tőzsdeelnökök az árfolyamnyereség-adó ellen

2004.10.13. 13:17
A Budapesti Értéktőzsde eddigi elnökei közös közleményben tiltakoznak az árfolyamnyereség-adó bevezetése ellen. Szerintük az új adónem elfogadhatatlan, gazdaságilag irracionális és diszkriminatív.
A Budapesti Értéktőzsde eddigi elnökei, Bokros Lajos egyetemi tanár, Jaksity György a Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója, Simor András a Deloitte Rt. elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila a HVB Bank Hungary Rt. ügyvezető igazgatója és Száz János egyetemi tanár, elfogadhatatlan, gazdaságilag irracionális és diszkriminatív intézkedésnek tekintik a tervezett árfolyamnyereség-adó bevezetését.

A közgazdászok szerint az új adónem azért diszkriminatív, mert különbséget tesz a befektetési és megtakarítási formák között, és közvetlenül hátrányosan érint 160 ezer tőzsdei kisbefektetőt. Több mint 2 millió ember megtakarítására, és ezáltal nyugodt jövőjére lehet kedvezőtlen hatása a nyugdíjpénztárakon és a befektetési alapokon keresztül. Azért is diszkriminatív a tervezet, mert kizárólag a hazai kisbefektetőket érinti, a hazájukban adózó külföldi befektetőket nem.

Elhibázott döntés

Szerintük az árfolyamnyereség-adó ellentétes az elfogadott kormányprogrammal, mely a polgárok és a családok öngondoskodását szorgalmazza. Ráadásul nem biztosít a költségvetésnek érdemi bevételt, mivel a tőzsdén forgó részvényeknek mindössze 4,4 százaléka van hazai kisbefektetők birtokában.

Ezen kívül rontja a magyar középvállalatok tőkéhez jutási esélyét, és gyengíti a Budapesti Értéktőzsde helyzetét és szerepét a régión belül.

A tőzsde elnökei szerint, a kormány elhibázott döntést hoz, amennyiben azután, hogy 2003-ban eltörölték az árfolyamnyereség-adót, minden gazdasági racionalitást nélkülözve ismételten bevezetik azt, ráadásul ésszerűtlen mértékben. A lépés veszélybe sodorja az amúgy is gyenge lábakon álló magyar megtakarítási hajlandóságot, és hozzájárul ahhoz, hogy a már most is túlzott mértékű lakossági eladósodottság tovább növekedjen.