Árpád
-2 °C
4 °C

Utolsó simítások az adótörvényen

2003.09.12. 09:35
Az eva-értékhatár tervezettnél nagyobb emelése; a jövedéki adó egyes termékre lebontott emelésének mértéke; a lakáshitelek támogatásának módja - a kormány szerdai ülésén ezek tárgyában megszülettek a politikai döntések. A részletekről még számításokat végeznek. Nem kizárt a társasági adókulcs csökkentése sem.
A kormány jövő heti ülésére kristályosodhatnak ki azok a még el nem döntött részletkérdések, amelyek a kabinet szerdai tanácskozását követően nyitva maradtak: ilyen a jövedéki adó emelésének egyes termékekre lebontott mértéke.

Mérsékelhetik a társasági adót

Elképzelhető a társasági adó 18 százalékos kulcsának kisebb mérséklése is. Folynak számítások az egyzserűsített vállalkozói adóval kapcsolatban is. A szerdai kormányülésre a Pénzügyminisztérium az értékhatárt hárommillió forinttal emelő előterjesztést készített, ám a Világgazdaság információi szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi 15 milliós limit ennél lényegesen nagyobb mértékben, akár 25 millió forintra is nő.

A jövő hétre születhetnek meg azok az előterjesztések is, amelyek minden "adóügyi" kérdésben a végleges és egységes szerkezetbe foglalt változásokat tartalmazzák. Pénzügyszakmai oldalról a részletkérdésekben van szükség számításokra és hatástanulmányokra. Utóbbiak arra hivatottak, hogy a kabinet saját gazdaságfilozófiáját "meglelve" készítse elő a döntések kommunikációját.

A kommunikáción vitatkoznak

A Világgazdaság úgy tudja, a kormányülésen vita volt arról, miként fogalmazzák meg a jövő évi adóváltozások célját. A két szélsőséges vélemény egyike szerint nincs szükség utólagos keretbe foglalásra, míg mások úgy vélték, a döntések megfelelő bemutatása arra is alkalmas lehet, hogy a koalíción belül hosszabb ideje hiányolt gazdaságpolitikai koncepciót bemutassák. Mindezt a kormány a lakáshitelek adójóváírásával kapcsolatos döntésekkel együtt kívánja bemutatni.

A kormányfő kifejezetten kérte az egyes szlogenek - a versenyképesség növelése, az arányos közteherviselés - gyakorlati megvalósítását alátámasztó előterjesztések kidolgozását. "Kommunikációs okok" is közrejátszottak, hogy a kormánydöntést az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését követően hozzák meg: László Csaba pénzügyminiszter ennek érdekében tegnap informális megbeszélést folytatott az OÉT képviselőivel. Itt megállapodás született arról: a testület keddi ülésén vitatják meg a kormány adóterveit.

Változik a lakáshitel adójóváírása

A lakáshitelek utáni adó-viszszatérítés rendszeréről is folynak a konzultációk. Nincs végleges döntés és olyan javaslat, amelyik minden érintett egyetértésével találkozna. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott elmondta: biztos, hogy szerzett jogok nem változnak, a korábban megkötött lakáshitel-szerződések nem módosulnak. Ám az adókedvezmény nincs szerződésben meghatározva, azt mindig az éppen hatályos törvények szabályozzák. Ehhez kell hozzányúlni annak érdekében, hogy a lakáshoz jutás feltételei igazságosabbá váljanak - közölte a kormánymegbízott.

Az eddig nyilvánosságra hozott elképzelésekhez képest több új elem szóba került. Az adókedvezmény igénybevételét több korláthoz kötnék. A fő szempont, hogy a többséget kitevő "átlagos hitelfelvevők" törlesztési terhei ne változzanak. Ők azok, akik átlagosan 93 ezer forint adót igényelnek vissza lakáskölcsönük után (jelenleg a felső határ 240 ezer forint).

Elsősorban az alacsonyabb összegű hitelt felvevőket és a szerényebb anyagi körülmények között élőket kívánják támogatni - hangsúlyozta Csabainé, hozzátéve: a körbe azok tartoznak, akiknek a jövedelme nem haladja meg a mindenkori bruttó átlagbér (jelenleg 130 ezer forint) háromszorosát, és a felvett kölcsönük nem több az átlaglakáskölcsön (4-5 millió forint) kétszeresénél. Arról is dönteni kell, hogy meddig lehessen élni a kedvezménnyel. Ez Csabainé szerint legfeljebb 4-5 éven át jogos, vagyis addig, amíg a hitelt felvevő "egyenesbe kerül".

Más forrásból szerzett információk szerint változatlanul vita folyik arról, csökkenjen-e és ha igen, mennyivel a visszaigényelhető adó összege. Elképzelhető, hogy ez továbbra is 240 ezer forint marad, de szóba került a 180 ezer, illetve a 120 ezer forintos mérték is. Biztosnak tűnik, hogy a sávos megoldást elvetették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?