Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elfogadta a parlament a 2004-es adótörvényeket

2003.11.10. 16:52
Nem változik a 2004-re tavaly elfogadott személyi jövedelemadó-tábla a parlament által hétfőn elfogadott jövő évi adó- és járuléktörvények szerint: jövőre az adókulcsok 2, illetve 4 százalékponttal csökkennek, így a jövő évi jövedelmeket 800 ezer forintig 18 százalékos, 800 ezer forinttól 1,5 millió forintig 26 százalékos, e fölött pedig 38 százalékos adó terheli majd. Az Országgyűlés 195 igen szavazattal, 159 ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.
Az általános forgalmi adóról szóló törvénynél a legfontosabb változás az adókulcsok módosulása. Az eddigi nulla százalékos adókulcs 5 százalékra, a 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra növekszik, míg a 25 százalékos kulcs - a korábbi elképzeléstől eltérően - változatlan marad. A társasági adó 18 százalékról 16 százalékra csökken, egy százalékponttal emelkedik viszont az egyéni egészségbiztosítási járulék.

Az már nyár végén eldőlt, hogy a tavaly meghatározott mértékben csökkenek az szja-kulcsok. A két koalíciós párt vitája után az SZDSZ tevei valósultak meg, vagyis január elsejétől a legmagasabb és legalacsonyabb kulcsok két-két százalékkal (40-ről 38-ra, illetve 20-ról 18 százalékra) csökkennek, a középső 30 százalékos kulcs pedig négy százalékkal, 26 százalékra csökken.

Megváltoznak az áfakulcsok is: az eddigi 0, 12, 25 százalékos kulcsok helyett 5, 15, 25 százalékosak lesznek a kulcsok. A kormányzat szerint az öt százalékos kulcs bevezetése uniós követelmény. Új adókat is bevezet a kormányzat: az energiaadót és a környezetterhelési díjat. A kormány szerint a most bevezetendő energiaadó változása sem a földgáz, sem a villamos energia lakossági árát nem fogja befolyásolni.

A villamos energia egyébként a 25 százalékos áfakörbe került. A kormány ugyanakkor kompenzációs rendszert alakítana ki a rászorulók segítésére.

Az eredeti tervekkel ellentétben a bor jövedéki adója nyolc forintra emelkedik a jelenlegi öt forintról, nem 12-re. A cigaretta jövedéki adója 35 százalékkal nő, a vágott dohányé 121 százalékkal.

Adómentes lesz az 53 ezer forintra emelt minimálbér, ezt mindazon munkavállalók érvényesíthetik, akiknek az éves jövedelme nem haladja meg a 756 ezer forintot. Az adómentes juttatások is növekedtek: az étkezési utalványok esetében az adómentesség "meleg étkezés" esetén 4 ezerről 6 ezerre, "hideg étkezés" esetén pedig 2 ezerről 3 ezer 500 forintra emelkedik.

A társas vállalkozások esetében a társasági adóalap, az egyéni vállalkozók adóalapjának megállapításakor pedig az adózás előtti nyereség csökkenthető a helyi iparűzési adó 25 százalékával. A társasági adó mértéke is csökken a jelenlegi 18 százalékról 16 százalékra.

Szélesítik az evát igénybe vevők körét: A 15 milliós árbevételi határ 25 millióra emelkedik. Ezentúl pénzügyi vállalkozások is választhatják az evát.

Az egészségügyi járulék négy százalékra emelkedik.

A lakáshitel támogatásával kapcsolatban életbe lépnek a tervezett szigorítások. A kormány által támogatott módosítások alapján a lakáscélú adókedvezmény mértéke azon személyek esetében, akiknek az éves jövedelme 4 millió 400 ezer és 5 millió forint között van, valamint házastársuk legalább hat hónapig gyermekgondozási segélyt kapott, a 4 millió 400 ezer forint feletti jövedelem 20 százaléka.

A módosítások szerint adójóváírás csökkenti azoknak a magánszemélyeknek az adóját, akiknek éves jövedelme nem haladja meg az 1 millió 350 ezer forintot, továbbá azok is kedvezményt kapnak, akiknek éves összjövedelme nem haladja meg a 720 ezer forintot.

Bevezetik a 25 százalékos telekáfát azzal a kikötéssel, hogy az idén megkötött szerződésekre még a jelenlegi, azaz nulla kulcs az érvényes. A telekáfa magánszemélyek közötti szerződésekre nem vonatkozik majd. Ingatlanpiaci szakértők szerint a telekáfa jelentősen drágítja majd az ingatlanok árát a jövő évben.

Január elsejétől egységesítik a gépkocsiknál a súlyadó mértékét is, azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem 1000 forint lesz az önkormányzatoknak fizetendő díj száz kilogrammonként, hanem 1200.