Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az MSZP és az SZDSZ megegyezett adóügyben

2003.09.05. 17:31
A koalíciós partnerek megállapodtak a jövő évi adócsökkentés ügyében. Az áfa 25 százalékos marad, a jövedéki adót emelik, az EVA-kört kiterjesztik, amiből pluszbevételekre és negyvenmilliárd forint megtakarításra számítanak a költségvetési intézményeknél.
A kormányfő és a koalíciós partnerek megállapodtak az adócsökkentés ügyében- jelentette be pénteken Medgyessy Péter. A kormányfő szerint a koalíciós egyeztetés eredménye megfelel az összes általuk támasztott követelménynek.

A forrásokról szólva a kormányfő elmondta, hogy az áfa 25 százalékos marad, a jövedéki adót emelik, az EVA-kört kiterjesztik, amiből pluszbevételekre és negyvenmilliárd forint megtakarításra számítanak a költségvetési intézményeknél. Ez egészében véve kiteszi azt az összeget, ami ellentételezi a személyi jövedelemadó csökkentésének hatását" - mondta a kormányfő. A részleteket a jövő heti kormányülésen dolgozzák ki.

Medgyessy szerint az adórendszert egyszerűsíteni kell, legelőször jövőre az áfaelszámolást könnyítik, 2005-től pedig a személyi jövedelemadónál szűnik meg az adóbevallás. Kovács László pártelnök-külügyminiszter úgy kommentálta az egyeztetés eredményét, hogy nyertek a magyar adófizetők, mert kevesebb adót kell befizetniük. Az MSZP is elégedett, mert nem növekedett a költségvetés hiánya.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke üdvözölte a megállapodást, ami véleménye szerint stabilizálja a gazdaságot, és megalapozza a fenntartható fejlődést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?