Friderika
12 °C
29 °C

Az MSZP és az SZDSZ megegyezett adóügyben

2003.09.05. 17:31
A koalíciós partnerek megállapodtak a jövő évi adócsökkentés ügyében. Az áfa 25 százalékos marad, a jövedéki adót emelik, az EVA-kört kiterjesztik, amiből pluszbevételekre és negyvenmilliárd forint megtakarításra számítanak a költségvetési intézményeknél.
A kormányfő és a koalíciós partnerek megállapodtak az adócsökkentés ügyében- jelentette be pénteken Medgyessy Péter. A kormányfő szerint a koalíciós egyeztetés eredménye megfelel az összes általuk támasztott követelménynek.

A forrásokról szólva a kormányfő elmondta, hogy az áfa 25 százalékos marad, a jövedéki adót emelik, az EVA-kört kiterjesztik, amiből pluszbevételekre és negyvenmilliárd forint megtakarításra számítanak a költségvetési intézményeknél. Ez egészében véve kiteszi azt az összeget, ami ellentételezi a személyi jövedelemadó csökkentésének hatását" - mondta a kormányfő. A részleteket a jövő heti kormányülésen dolgozzák ki.

Medgyessy szerint az adórendszert egyszerűsíteni kell, legelőször jövőre az áfaelszámolást könnyítik, 2005-től pedig a személyi jövedelemadónál szűnik meg az adóbevallás. Kovács László pártelnök-külügyminiszter úgy kommentálta az egyeztetés eredményét, hogy nyertek a magyar adófizetők, mert kevesebb adót kell befizetniük. Az MSZP is elégedett, mert nem növekedett a költségvetés hiánya.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke üdvözölte a megállapodást, ami véleménye szerint stabilizálja a gazdaságot, és megalapozza a fenntartható fejlődést.