Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Változások az adózásban

2002.01.02. 09:14
Januártól a nyugdíj adómentes jövedelem. Immár használt lakás után is igénybe vehető a megemelt, 240 ezer forintos összegű adókedvezmény. A vállalkozások pedig akár a korábbi háromszorosával, 30 millió forinttal is csökkenthetik adóalapjukat. A kiemelt adózóknak az elektronikus bevallással kell az idén megbarátkozniuk - foglalja össze a változásokat a Világgazdaság.
A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításának köszönhetően kedvezőbbé válik a nyugdíjasok nyugdíjon felüli jövedelmének adózása. Továbbá a nyugdíj az idén már nem egyéb jövedelemnek, hanem adómentes jövedelemnek minősül, így a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni.

Lakáscélú hitelek után akár 240 ezer forintos kedvezmény

Egyes lakáscélú hitelek után 240 ezer forintig vehető igénybe adókedvezmény az összevont adóalap adójából. A kedvezmény mértéke a magánszemély adott évi hiteltörlesztésének 40 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 240 ezer forintot.

További változás, hogy használt lakás megvásárlásához felvett hitel esetében is érvényesíthető ez az adókedvezmény a 2002. évtől fizetett törlesztőrészletek alapján. Januártól lakáscélú felhasználásnak minősül a lakótelek, lakás tulajdonjogának, valamint a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jog megszerzése is.

Emelkedik a beruházási adókedvezmény

A beruházási adókedvezmény korábbi tízmillió forintos összeghatára 30 millióra emelkedik. A szabályozás a társasági adótörvény alanyaira és az egyéni vállalkozókra is vonatkozik.

Jobb lesz a mezőgazdasági kistermelőknek

Adómentessé válik a családi gazdálkodónak történő termőföld-értékesítéséből származó jövedelem. Nemcsak a gazdálkodó család tagjai, hanem minden mezőgazdasági kistermelő esetében megszűnik a kistermelői költségátalány abszolút összegű (1,2 millió forintos) korlátja, azaz megfelelő bevétel elérése esetén minden tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő jogosult 1,6 millió forintot - a költséget igazoló számla nélkül - költségként elszámolni, míg a családi gazdaság tagja esetében ez a felső korlát 2,4 millió.

Adómentes iskolakezdési támogatás

Tanuló gyermekenként évi tízezer forint értékig adómentes természetbeni juttatásként iskolakezdési támogatást kaphat a munkavállaló. Az adómentes juttatás formája tankönyv, taneszköz vagy ruházat, illetve az erről szóló számla pénzbeli megtérítése lehet.

Elektronikus bevallás a kiemelt adózóknak

Idén kötelezővé válik az elektronikus bevallás és adatszolgáltatás azon adózói kör számára, akiknek adóztatási feladatait az APEH kiemelt adózók igazgatósága látja el. Az adózók 2002. szeptember 1-jétől használhatják az APEH-től kapott, minősített elektronikus aláírást, de kizárólag adóügyekben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?