Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Kedves lesz hozzánk az APEH?

2007.05.15. 16:02
Fokozódik az adóhatóságok együttműködése az Európai Unióban, a tagországok átveszik egymástól a működő módszereket. Magyarország például a feltételes adómegállapítás területén jár elöl.

Az EU tagállamai között jelenleg új frontokon zajlik az utóbbi években kibontakozott adóverseny. Manapság kevésbé jellemző, hogy az országok adókedvezményekkel csábítják a befektetőket – amit az EU állami támogatásnak tekint –, sokkal inkább alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságok működtetésével. Utóbbival azt a kiszámítható feltételrendszert próbálják biztosítani, amelyre a mindenkori befektetők vágynak. Mindez az adóhatóság szerepének felértékelődésével jár, egyben új kihívásokkal szembesítve az adóhivatalokat.

Interaktivitás és megelőzés

A brit adóhatóság igyekszik szolgáltató irányba elmozdulni, amelyen elsősorban az interaktív kapcsolat kialakítását értik az adózók és az adóhatóság között. Az új megközelítés a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, amely reményeik szerint drasztikusan csökkenti a kikényszerítő/büntető funkciót. Mindehhez átlátható feltételrendszer és világos kommunikáció szükséges – ismertette a brit adóhatóság akciótervének leglényegesebb konklúzióit Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Az új irányvonal kialakítását széles körű társadalmi egyeztetés előzte meg Nagy-Britanniában. Több száz, nagyvállalatokkal lefolytatott interjú eredményeképpen pontos képet kaptak arról, hogy mit várnak el a piaci szereplők az adóhatóságtól. Mindezt belső átvilágítás egészítette ki, amelyet a hatékonyabb munkavégzés érdekében folytatott le a brit adóhivatal.

Érdemes figyelni a külföldi trendeket ezen a téren is, hiszen a jól működő gyakorlat átvétele nemzeti érdek – hangsúlyozta Erdős Gabriella. Ez manapság egyre könnyebbé válik, mivel az adóhatóságok nemzetközi együttműködése fokozódik az Európai Unión belül. Mindez az egyeztető eljárások növekvő számában, a közös vizsgálatokban és a rendszeres információcserében mutatkozik meg.

Jól állunk

A fentiek kapcsán a PricewaterhouseCoopers is készített egy rövid tanulmányt, amelyben több régiós ország adóigazgatási gyakorlatát vizsgálta. Ez azt mutatja, hogy a magyar adóhatóságnak nincs mit szégyenkeznie, sem brit, sem regionális összehasonlításban. Magyarország például a feltételes adómegállapítás területén a brit adóhatóság előtt jár, ahol ezt vívmányként tervezik bevezetni a jövőben. Európai példát követnek, de a régióban még egyediek a publikus ellenőrzési irányelvek és kiválasztási kritériumok.

A humán feltételek tekintetében viszont lemaradásban van az APEH: míg Hollandiában ahhoz, hogy valaki bejegyzett adóellenőr legyen, többéves posztgraduális képzés szükséges, addig erre Magyarországon bármilyen felsőfokú végzettség megszerzése után lehetőség nyílik, így a fiatal adóellenőrök az ellenőrzések alatt kénytelenek elsajátítani a szakmát.

Szolgáltató funkció

Az APEH-nek nagyon gyorsan fejlődnek a technikái, de bizonyos esetben még az út elején jár, hiszen például még nem kristályosodtak ki azok az egyeztetési rendszerek, amelyek lehetővé tennék egy adott ügy lehető leggyorsabb, leghatékonyabb rendezését. Az állásfoglalások rendszere azonban már kialakult, viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nem teremt automatikusan jogbiztonságot, mondta Erdős Gabriella.

Mi az, amit a régió adóhatóságai a brit eredményekből megfontolhatnak? Mindenekelőtt az, hogy a hatósági funkcióból szolgáltató funkció felé erősíti tevékenységét, és ennek keretében sokkal interaktívabb kapcsolatot alakít ki az adóhatóság és az adózók között. Az adóhatóság célja ugyanis nem a bevételnövelés kell legyen, hanem a jogkövető magatartás elősegítése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?