Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Koalíciós szakítópróba lehet az adóemelés

2004.07.16. 14:18
Az MSZP kitart a 48 százalékos adókulcs bevezetése mellett, míg az SZDSZ továbbra is elfogadhatatlannak tartja azt. A Fidesz a nyereségadó bevezetését támogatja az adóemelést azonban nem. A kormánypártok szerint az a koalíció végét jelentené, ha bármelyik párt javaslatát az ellenzék támogatásával fogadná el a parlament.
A szocialisták kitartanak a negyedik adókulcs és az árfolyamnyereség-adó mellett, az SZDSZ 30 százalékos átlagos kulcsát nem fogják támogatni, közölte Katona Béla frakcióvezető-helyettes Budapesten, pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus bírálta a jegybankot, mondván: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi pénzpolitikája a gazdaság számára káros. "Az összes versenyképesség-növelő intézkedés semmit nem fog érni, ha az MNB nem alakít ki gazdaságot támogató árfolyam- és kamatpolitikát" - mondta Katona Béla. A középső, átlagos adókulcs bevezetése a magas jövedelműeknek kedvezne - mondta az SZDSZ javaslatáról a politikus.

Csökkenteni a munkáltatók terheit

Fontos, hogy a munkáltatók által fizetendő járulékok csökkenjenek. Az MSZP ezért örül annak, hogy a koalíciós partner egyetért az egészségügyi hozzájárulás mérséklésével - tette hozzá Katona Béla. Közölte: ezt azonban differenciáltan tennék, úgy, hogy a kedvezmények egy része minden vállalkozásra, más része viszont csak bizonyos korcsoportokra vonatkozzon, például a pályakezdők vagy az 50 év feletti tartósan munkanélküliek munkába állását segítse. Mindkét koalíciós párt elfogadta, hogy az iparűzési adó további 25 százaléka legyen levonható a társasági adóból - mondta Katona Béla.

Hol a koalíció vége?

Horn Gábor pénteken Nyíregyházán kijelentette: amennyiben az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emel adót, "az a koalíció végét jelenti". A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, SZDSZ-ügyvivő erről kérdésre válaszolva beszélt sajtótájékoztatóján. A kormánypárti politikus elképzelhetőnek nevezte az MSZP-Fidesz "együttszavazást", mondván, az adóemelési kérdésekben a szocialista párt és a legnagyobb ellenzéki erő azonos véleményen van.

"Az SZDSZ kompromisszumkész a kialakult adóvita rendezésében, bízik is a koalíciós partnerével történő megállapodásban, de semmilyen adóemelést nem tud támogatni" - hangsúlyozta Horn Gábor. Megerősítette: az SZDSZ elzárkózik az új, 48 százalékos szja-kulcs bevezetésétől és elutasítja az árfolyamnyereség-adót is.

"Ezzel szemben adót szeretnénk csökkenteni, így javasoljuk a jelenlegi, középső adósáv határának felemelését 1,5 millió forintról, 2,5 millió forintra, s az adókulcs 26 százalékról 24 százalékra mérséklését, illetve választási lehetőséget teremtenénk" az egyszerűsített személyi jövedelemadó alkalmazására - mondta Horn Gábor.

Megjegyezte, hogy az SZDSZ által javasolt változtatás, a középső adósáv szélesítése és kulcsának csökkentése az adózók többségét érintené, mivel a legtöbb ember ilyen jövedelemhatárral rendelkezik. Az egyszerűsített személyi jövedelemadó lehetővé tenné az egy kulcs alapján történő egyszerűbb, különösebb adminisztráció nélküli adózást, cserében az adókedvezményekről való lemondásért.

A politikai államtitkár az adócsökkentés forrását a következő évek 3,5-4 százalékos gazdasági növekedésében, a takarékosabb állami költségvetésben és a túlméretezett államigazgatás megszüntetésében jelölte meg.

Az MSZP egyetért Hornnal

Az MSZP képviselőcsoportja egyetért Horn Gáborral abban, ha bármelyik koalíciós párt adóügyekben vagy a költségvetésben az ellenzékkel való együttszavazással akarja érvényesíteni az álláspontját, az a koalíció végét jelenti. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha az SZDSZ a Fidesszel együtt fogadtatná el a gazdagokat előnyben részesítő adómódosító javaslatait. Az MSZP képviselőcsoportja úgy gondolja, hogy elsősorban az átlagjövedelem körül keresők adóterheit kell csökkenteni és nem a havi több millió forintot keresőkét. Ezt a pénzt inkább a szociális támogatások növelésére kell fordítani.

Fidesz: "Hatalmas a káosz"

A Fidesz szóvivője "hatalmas káosznak" nevezte pénteken az MTI-nek az MSZP és az SZDSZ között zajló adóvitát. "A naponta megrendezett sajtótájékoztatóik helyett a kormánypártok inkább leülnének tisztázni gazdaságpolitikájuk alapvető kérdéseit" - jelentette ki Révész Máriusz. Horn Gábor SZDSZ-ügyvivő kijelentésére reagálva, miszerint "a koalíció végét jelentené", ha az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emelne adót, az ellenzéki politikus azt mondta: "a Fidesz nem készül adóemelések megszavazására, a tavalyi radikális adóemeléseket is az MSZP, illetve az SZDSZ szabadította az országra". Révész Máriusz az árfolyamnyereség-adóról szólva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenntartják véleményüket: ha a munkajövedelmeket adó terheli, nem jelenthetnek kivételt a tőkejövedelmek sem. "Ez majdnem minden európai országban így van" - mondta.

A fideszes képviselő Katona Béla szocialista frakcióvezető-helyettest bírálta, mondván, a kormánypárti politikus olyan árfolyam-politikát akar, amelyik a forint gyengüléséhez és az infláció emelkedéséhez vezet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!