Szilárda
0 °C
6 °C

Adóvitanap kevés konkrétummal

2004.05.19. 13:44
Az SZDSZ csökkentené az szja középső kulcsát, a szocialisták emelnék a legfelsőt, az MDF eltörölné az örökösödési illetéket, Kósa Lajos pedig SZDSZ-es polgármesterekkel tüntetne a parlament előtt - zajlik az adó-vitanap a parlamentben.
Az adókról szóló vitanap nyár közepén csak egy "virtuális világban" rendezhető meg, miután év közben nem szoktak adótörvényeket változtatni - összegezte pártja véleményét a vitanapról Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője annak érdekében, hogy az esemény mégse maradjon minden következmény nélkül, egy az örökösödési illeték - mint fogalmazott a legerkölcstelenebb adófajta, a "haláladó" - eltörlésére vonatkozó javaslatot nyújtott be.

A fórumos felvetésen kívül az SZDSZ fogalmazott meg konkrét javaslatot. Kuncze Gábor pártja korábban már ismertetett álláspontját megismételve az sürgette: jövőre a személyi jövedelemadó középső kulcsát 26-ról 24 százalékra csökkentenék, míg a sávhatárt 2,5 millió forintra emelnék fel. A liberálisok emellett felülvizsgálnák az elsősorban a nagyobb jövedelemmel rendelkezők által igénybe vehető adókedvezmények rendszerét.

Középtávú stratégia

A kormány által a múlt héten elfogadott közép távú stratégiában foglaltakat ismertette a parlamentben Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A felzárkózási program azzal számol, hogy az államháztartás adó-, adójellegű és járulékbevételeinek GDP-hez viszonyított aránya a jelenlegi 39 százalékos szintről (ez 1,5 százalékponttal alacsonyabb az EU-15 átlagánál) 2008-ig 37 százalékra, 2005-ben 37,9 százalékra mérséklődik. A program szerint ebből adócsökkentésre 1.000-1.200 milliárd forint jut, ami már jelentősebb változtatásokat tesz lehetővé. Veres János szerint a kormány a jövedelemadózásban mindent megtett a céljai megvalósítása érdekében és ezt folytatja a jövőben is. Ennek alátámasztására idézte, hogy a minimálbér adóterhe 100 forint bérre számítva az 1998-as 11,5 forintról 2002-re 24,5 forintra nőtt, ami 2004-ben 13,5 forintra mérséklődött. Ugyanakkor az átlagbérnél a korábbi 32,7 forintról 36 forintra, míg az átlagbér háromszorosánál 42-ről 46 forintra emelkedett az adóteher. "Ezt a folyamatot kívánjuk folytatni" - mondta az államtitkár.

A kormány kitart az EVA mellett
A kormány kitart az eva mellett a későbbiekben is - jelentette ki Veres János. Ez a forma a maga nemében egyedülálló, hiszen több adónem esetében biztosít együttes átalányadózást - hangsúlyozta az államtitkár. A politikus jelezte, az idén 16 százalékra csökkentett társasági adó a legalacsonyabb a kontinentális Európában, a kormány a továbbikban az iparűzési adó terheket enyhítené: ennek első lépése volt, hogy az iparűzési adónak már a 125 százalékával lehet csökkenteni az adózás előtti eredményt, s ennek mértékét kívánja növelni a kormány. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az önkormányzatok finanszírozásában ez az adónem 300 milliárd forintot jelent, s ezért csak óvatos változtatásokra van lehetőség.

Bezzeg az én időmben

A kormányoldal úgy beszél az adópolitikáról, hogy közben nem tesz említést az államháztartási kiadások alakulásáról - hangsúlyozta Varga Mihály. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere a választási kampányban elhangzott ígéretek közül kiemelte az SZDSZ adócsökkentésre vonatkozó ígértét. Mint mondta, a kisebbik kormánypárt azt ígérte, hogy az átlagos adóterhelés 18 százalékra csökken, miközben jelenleg ennél jóval magasabb. Varga Mihály szerint az Orbán-kormány időszakában úgy csökkentek az adók, hogy közben nem emelkedett az államháztartási hiány, és jó maradt a gazdaság teljesítőképessége. A képviselő szerint a Medgyessy-kabinet az adókedvezmények csökkentésével sok pénzt vett ki a családok zsebéből, ugyanakkor nőtt az egészségbiztosítási járulék, emelkedett az áfa, nőttek az illetékek, bevezették az energiaadót és az innovációs járulékot és háromszorosára nőtt a rehabilitációs járulék.

Kósa liberálisokkal tüntetne

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere arról beszélt: a kormány adópolitikája lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, amelyek így alapfeladataikat sem tudják ellátni. Az energiaadóról, a környezetterhelési adóról és a telekáfáról szólva hangsúlyozta: nem lehet felkészülni olyan adónemek bevezetésére, amelyekről korábban nem volt szó - mondta. Közölte: "az önkormányzati rendszer nem hiszi el", hogy az iparűzési adó átalakítása nem jár az önkormányzati adóbevételek csökkenésével. "Ha ez a közel 300 milliárd forint kiesik a rendszerből, akkor eljön a vég. Akkor megérjük azt, hogy Dióssy kollégámmal, aki SZDSZ-es polgármester, meg Demszky kollégámmal, aki SZDSZ-es polgármester, itt fogunk tüntetni a Parlament előtt a kormány ellen" - mondta Kósa Lajos.