Gusztáv
-4 °C
1 °C

Berobbant az ADSL

2004.06.07. 08:17
A várakozásokon felül teljesít minden szolgáltatónál az ADSL üzletág, a szolgáltatók akciókkal és a háttérszolgáltatások minőségével versenyeznek az ügyfelekért.
A piaci adatok tükrében az ADSL fejlődése még az optimista várakozásokat is messze meghaladta. Az ADSL-előfizetések számának növekedése felülmúlta a csaknem másfél évvel ezelőtti induláskor várt eredményeket - nyilatkozta lapunknak Mártity Zóra, a GTS-Datanet marketingvezetője. Ez a fajta széles sávú internet-hozzáférés elsősorban a modemes piacon a korlátlan hozzáféréseket váltotta föl. Ezzel együtt azért a modemes internetezésben is bőven van még növekedési lehetőség - jegyezte meg.

A minőséggel lehet versenyezni

A GTS-Datanet csakúgy mint a többi szolgáltató a Matáv akcióitól függő kedvezményeket tud kínálni. Az ADSL ugyanis a Matáv Rt. viszonteladott terméke. Az éles verseny miatt a társaságok a Matávtól kapott összes kedvezményt rendszerint a fogyasztóknak adják, s elsősorban a szolgáltatás minőségében versenyeznek, így például ma már szinte elengedhetetlen a 24 órás technikai ügyfélszolgálat. A piac fejlődését jól mutatja, hogy az elmúlt fél évben a GTS-Datanetnél már nem az "alacsonyabb" 384-es sávszélességű ADSL volt a legkeresettebb, hanem a magasabb, 512 kilobit/másodperc kapacitású. Mártity Zóra szerint jelenleg olyan internetes csatlakozás, amely versenyképes lenne az ADSL-lel nincs a piacon. A kábelen érkező internet ugyan gyorsabb, ám még mindig jóval drágább, ami jelentős versenyhátrány az árérzékeny előfizetők körében.

Minden ötödik internetelőfizetés ADSL

A Matáv tervei szerint 2004-ben az előző évivel megegyező mértékben bővül az ADSL-szolgáltatást igénybe vevők száma, ennek érdekében a cég 10 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre. A társaság tavaly is teljesítette az ADSL-hozzáféréssel kapcsolatos terveit, mivel már december közepén bekötötte a - prognózisban szereplő - százezredik ügyfelét. A Matáv kezdetben a nagy településeket fedte le szolgáltatásával, s tavaly továbblépett, amikor elindította a kistelepülési ADSL-programját. Az év elejéig több mint 200 település kapcsolódott be a programba, s akkor már 79 helyszínen elérhetővé vált a szolgáltatás. A Matáv területén az internet-hozzáférésekből minden ötödik ADSL.

Ingyenes kezdetekí/b>

Fejes Tibor, az Invitel Rt. internetszolgáltató osztályának vezetője lapunknak elmondta: náluk is nagyon sikeresek az ADSL-akciók. Az Invitel jelenleg kétféle konstrukciót kínál. Mindkét ajánlat alapja az ingyenes belépés, amelyhez az egyik esetben augusztus 31-éig szóló díjmentességet, másik esetben pedig a lehető legkedvezményesebb díjszabást kapcsoltak. Fejes Tibor elmondta, hogy a jelenlegi akció, bár csak néhány napja fut, a vártnál sikeresebb, de arról, hogy az ügyfelek melyik változatot részesítik előnyben, még nem alakult ki egyértelmű kép. Az osztályvezető hozzátette, hogy az Invitel ADSL-előfizetőinek száma jelenleg eléri a 20 ezret.