Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adó a tőzsdei árfolyamnyereségen?

2004.07.09. 08:40
A legnagyobb kormánypárt egyre erőteljesebben lép fel a tőzsdei árfolyamnyereség-adó bevezetése érdekében, és - mivel a Fidesz is támogatja az elképzelést - vélhetően a parlamenti szavazás sem jelent akadályt. Bár a koalíciós partner és a BÉT elnöke is határozottan elítélte a javaslatot, a Pénzügyminisztérium már vizsgálja annak hatásait. Európában szinte minden fejlett országban létezik ilyen adónem.
A jövő évi adótervezés egyik meghatározó eleme a tőzsdei árfolyamnyereség-adó visszaállítása. A 2002-ben a választási ígéreteknek megfelelően a kormány korai intézkedései között eltörölt adónem visszaállításának esetleges hatásait már vizsgálja a Pénzügyminisztérium - mondta el Pichler Ferenc, a tárca sajtófőnöke.

Ellenérvek

A kérdés nemcsak a minisztériumot, de a befektetői oldalon is sokakat foglalkoztat, hiszen a befektetési adóhitel tavalyi eltörlése után a lépés újabb, a befektetési kedvet visszafogó üzenet lehet. A kisebbik koalíciós partner - Kuncze Gábor tegnapi bejelentése alapján - egyértelműen nem támogatja a javaslatot, ám a Fidesz igen, így az megkaphatja a szükséges parlamenti támogatást.

Az árfolyamnyereség egyébként mindig is adóköteles volt az elmúlt években. A tőzsdei árfolyamnyereség az, mely után jelenleg nem kell adózni. Az Európai Unióban nincs irányelvszintű szabályozás az árfolyamnyereség megadóztatásáról - tudta meg a Világgazdaság brüsszeli forrásokból, és bár ez a legtöbb fejlett tagállamban bevett gyakorlat, az uniós szabályozás nem teszi kötelezővé.

Irányelv

A megtakarításokból származó kamatjövedelem megadóztatására készült már irányelv, amely a tervek szerint 2005. július elsején lép életbe. Ez a direktíva csak az információcserét szabályozza annak érdekében, hogy mindenkit saját hazájában tudjanak megadóztatni. Ez a passzus szerepel a magyar adótörvényben is, és várhatóan jövő júliusban lép életbe.

A tőzsdei árfolyamnyereség-adó ismételt bevezetését egyként utasítják vissza a befektetői oldal képviselői. Egyik első megnyilatkozásaként például Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT új elnöke is fontosnak tartotta, hogy kifejtse a véleményét a kérdésről. Mint mondta, gazdasági és erkölcsi hibának tartaná a lépést. Szerinte egyértelműen a megtakarítások és a növekedés elleni intézkedés lenne, ha a személyi jövedelemadóval egyszer már terhelt pénzügyi megtakarításokat ismételten megterhelnék, ami ráadásul inflációt gerjesztő hatású is.

Lendület nélkül

A lakosság a pénzügyi megtakarításainak 1,2 százalékát fekteti részvényekbe, ami a tőzsdei részvényállomány mindössze 4,3 százalékát jelenti: az uniós átlag ezzel szemben tíz százalék körül van. A BÉT stratégiai célja a hazai lakosság korszerűtlen megtakarítási szerkezetének a fejlett országokéhoz közelítése és az állampolgárok öngondoskodásának támogatása. A javaslat szemben áll ezzel az elképzeléssel - tette hozzá.

Elemzők is hasonlóan vélekednek. Fazekas Péter, a Budacash Brókerház elemzője például úgy látja: az árfolyamnyereség-adó visszaállítása negatív üzenet a tőkepiac felé, várható hatása azonban - megfelelő információk hiányában, illetve más, a forgalmat meghatározó tényezők miatt - nem jósolható meg egyértelműen. A Budapesti Értéktőzsde az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett a részvénybefektetések népszerűsítésére, a ciklus elején a kormány ezzel az indokkal döntött az adónem gyakorlati eltörléséről is.

Nem egyértelmű

Mára a fiskális szempontok túlsúlyba kerültek a kormány döntéshozatalában - teszi hozzá. Jelen körülmények között a befektetési döntéshozatalban az elsődleges szempont szerepét - úgy tűnik - a magyar egyensúlyi mutatók alakulása tölti be: amennyiben a pluszbevételt a kormány ezek javítására fordítja, részben tompulhat a kedvezőtlen hatás. A mutatók rendbetétele ugyanakkor hazánk általános megítélését javítja, a részvénypiac irányából azonban ez az eszköz minden bizonnyal más befektetési formák felé orientál majd - tette hozzá.

Nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni az árfolyamnyereség-adó újbóli bevezetésére vonatkozóan az eddigi gyakorlatból: a korábbi bevezetést, illetve eltörlést forgalomcsökkenés, illetve -emelkedés követte, ezek azonban javarészt nemzetközi tendenciák következményei voltak - mondta Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője. A végeredmény szempontjából kulcskérdés lesz a megvalósítás formája - tette hozzá.