Márk
13 °C
28 °C

Elmeszelték az Aegont 70 millióra

2006.04.13. 13:06
Hetvenmillió forintos versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a GVH az Aegont nyugdíbiztosítási vonalon. A biztosító "a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütközött".

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. április 11-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy az Aegon Magyarország Pénztárszolgáltató Rt. nyugdíjpénztári szolgáltatásának hozamára, költségére vonatkozó 2005. évi piaci tájékoztatása a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütközött, ezért a vállalkozást 70 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte - áll a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A versenyfelügyeleti eljárás tárgyát az Aegon nyugdíjpénztári szolgáltatásának hozamára, költségére vonatkozó 2005. évi piaci tájékoztatása képezte. A GVH egyrészt a megbízottak részére átadott tagtoborzó szórólapokon akadt fenn, amelyeket a reménybeli ügyfeleknek szántak, másrészt a kilépni szándékozó tagok részére megküldött leveleken, amelyeket "az át/kilépési szándékról történt tudomásszerzést követően juttattak el postai úton a tagok részére".

A versenytörvény szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru ára, lényeges tulajdonsága tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak - érvel a versenytanács. A tanács határozatában rámutatott: az Aegon nyugdíjpénztári ágazatára vonatkozó tájékoztatási tevékenysége során a pénztártagok részére megküldött leveleiben, ügyfeleket informáló szórólapjain eredményei, illetve tevékenysége költségvonzatai tekintetében olyan téves, illetve hiányos tájékoztatásokat tett közzé, amelyek kommunikációs gyakorlatának részét képezték, s melyek ily módon alkalmasak voltak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására.

A közleményben foglaltakból kiderül: a különböző tájékoztatókban közzétett, oszlopdiagramokkal és szövegesen megjelentetett téves hozamadatok, a kiemelkedő hozamra vonatkozó állítások, a sávos költséglevonás tényét elmulasztó tájékoztatás, valamint a legalacsonyabb, illetve alacsonyabb költségre vonatkozó állítások alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére.