Emőke
-4 °C
9 °C

Áfaarányosítási visszaigénylések - tízezrek problémája

2005.12.15. 08:14
Adószakértői vélemény szerint tízezres nagyságrendű lehet azon adóalanyok száma, amelyek állami támogatásban részesültek, és most komolyan vizsgálják, milyen lehetőségük van arra, hogy az áfaarányosítási szabály miatt le nem vont forgalmi adót visszakapják. Elképzelhető, hogy heteken belül egyikük - akár önellenőrzés formájában - további lépéseket is tesz az ügyben.

Egyre több gazdálkodó szervezet érdeklődését kelti fel az áfaarányosítással kapcsolatos, október elején született európai bírósági döntés. A luxembourgi intézmény uniós jogba ütközőnek ítélt egy Magyarországon hatályban levő jogszabályra rímelő spanyol és francia rendelkezést, így adótanácsadók szerint egyértelmű, hogy hazánk uniós csatlakozása óta eltelt időre vonatkozóan visszajár az áfaarányosítási szabály miatt le nem vont áfa a teljes mértékben adóköteles tevékenységet végző, állami támogatásban részesült adóalanyok számára. (Azoknak a gazdálkodó szervezeteknek azonban kockázatos lehet viszszaigényelni a kérdéses összeget, amelyek a támogatási szerződésben vállalták, hogy nem élnek a levonási jogukkal.)

Figyelemre méltó jelenség, hogy nemcsak a hétköznapi értelemben vett vállalkozások, hanem színházak, közhasznú társaságok, sőt társadalmi szervezetek is azt vizsgálják, hogyan követelhetik vissza az adószakértők szerint uniós irányelvbe ütköző rendelkezés miatt korábban le nem vont áfát. Azért halad viszonylag lassan a folyamat, mert - különösen a költségvetés jelenlegi helyzetében - az adóhatóság haragját válthatja ki az a gazdálkodó szervezet, amely egy korábbi időszakban befizetett nagy összegű adót később visszaigényel, ezért az érintett adóalanyoknak körültekintően kell eljárniuk a konkrét lépést megelőzően.

Kronológia
- 2004. január 1-jétől bevezették az állami támogatást kapó gazdálkodó szervezetek teljes körére
- a 2005. május 10-én kihirdetett úgynevezett akadálymentesítő adócsomag keretében a mezőgazdasági és foglalkoztatási célú támogatások esetén visszaállították a 2004 előtti állapotot
- 2006. január 1-jétől teljes mértékben eltörlik az áfaarányosítási szabályt (a jövőre végrehajtott beszerzések esetében már nem kell arányosítani)

Adószakértők ennek megfelelően azt tanácsolják, mielőtt visszaigényelné egy vállalkozás a szóban forgó rendelkezéssel kapcsolatban az uniós csatlakozás időpontjától eltelt időre vonatkozóan az áfát, tegye rendbe adóügyeit. A Világgazdaság információi szerint van olyan adóalany, amely heteken belül további lépésekre szánhatja el magát, és akár önellenőrzést nyújthat be.

Az ügy kényességét jelzi, hogy szerettük volna megtudni az APEH-től, ilyen esetben automatikusan visszaadja-e a vitatott összeget, esetleg perelniük kell-e ezért a gazdálkodóknak, azonban az adóhatóság többszöri megkeresésünkre sem reagált. A tét ugyanakkor nem kicsi: lapunk számításai szerint a csatlakozástól eltelt intervallumra vonatkozóan 40-50 milliárd forint lehet a nem EU-konform szabály miatt le nem vont áfa.

Ugyan jövőre eltörlik az állami támogatásban részesülők számára az áfaarányosítási kötelezettséget, az átmeneti rendelkezésekre nem árt figyelmet fordítaniuk a cégeknek. Csak akkor nem kell arányosítani 2006-tól, ha a beszerzést a vállalkozás jövőre hajtja végre. Így abban az esetben, ha a vállalkozás a pályázat benyújtása után, de még az idén vásárol eszközt, és támogatást csak jövőre kap (ez főként gazdasági versenyképességi operatív programnál fordulhat elő), az arányosítást el kell végeznie. Ugyancsak nem ment fel a jogszabály visszamenőleges hatállyal a tárgyi eszközök utólagos, épp a kapott támogatás miatt bekövetkezett funkcióváltozása miatti arányosítás kötelezettsége alól.