Piroska
-2 °C
5 °C

Áfacsökkentés a választások előtt?

2006.02.03. 08:34
A kormány még nem döntött arról, él-e a lengyel vétó elmaradása nyomán felmerült, még március előtt igénybe vehető áfakönnyítési lehetőséggel - értesült a Napi Gazdaság.

A Pénzügyminisztériumban a jövő hétre ígértek választ e tárgyban. Az uniós pénzügyminiszterek megegyezése szerint 2010-ig meghosszabbítják az úgynevezett élőmunka-intenzív helyi szolgáltatások esetében a kedvezményes áfamérték alkalmazásának lehetőségét, amely most - a tavaly év végén lejárt jogosultság szerint - kilenc régi tagállamnak adott. Az áfairányelv K melléklete a javítási munkálatokat - mint kerékpár-, cipő-, ruhajavítás, valamint magánlakások felújítása -, az ablaktisztítást, a magánlakásban történő takarítást, a fodrászatot, valamint az otthoni beteg- és szociális ápolást sorolja fel. Ezekhez a tevékenységekhez már 2006-ban is a 20 helyett 15 százalékos áfakulcsot társíthat a kormány, ha az erre vonatkozó szándékát március 1-jéig bejelenti Brüsszelben.

Földes Balázs, a KMPG menedzsere szerint jó ötlet, hogy tipikusan a lakossági tömegigényt kiszolgáló tevékenységeket alacsonyabb mértékben terheljék forgalmi adóval. A központi büdzsének ez minden bizonnyal nem jelentene komoly bevételkiesést, annál is inkább, mivel a szóban forgó kis- és mikrovállalkozások körében jelenleg sem ritka a jövedelem eltitkolása. Azoknak, akik legálisan bevallják e tevékenységi körökből származó jövedelmeiket, jelentős könnyebbséget hozhatna a kulcscsökkentés. Az azonban erősen kérdéses a szakértő szerint, hogy az esetleges enyhítés hozzájárulna-e a számlakiállítási fegyelem szilárdulásához. Mindevvel együtt lakossági körben meglehetősen népszerű lehet az esetleges intézkedés.