Judit
3 °C
7 °C

Trükk az áfával

2003.09.02. 09:02
Egy új csalási forma megjelenését hozza magával az EU-csatlakozás. Az exportra szánt termékek ugyanis egy ideig parkolhatnak az országban az áfa megfizetése nélkül. A csatlakozás után azonban a vámhatárok megszűnésével nem kellene megfizetni az áfát a kiléptető vállalkozónak.
A Pénzügyminisztérium adókoncepciója szerint az EU-csatlakozás közeledte egy új csalási forma megjelenését hozná magával a termékexport elszámolásában, ezért a tárca intézkedéseket javasol annak kivédésére.

A trükk lényege, hogy jelenleg az exportra szánt termékek egy bizonyos ideig anélkül parkolhatnak belföldi raktárakban, hogy ténylegesen áfát kellene utánuk fizetni. A csatlakozás után viszont megszűnnek a belső vámhatárok, így a hivatalos kiléptetéssel együtt járó adóterhet sem kellene lerónia az élelmes vállalkozásnak.

Nagy a kockázat

A külkereskedelem több mint hatvan százaléka válik jövő májustól a belső piac részévé, a kockázat ezért a pénzügyi tárca szerint nagy. A javaslat szerint a jelenlegi hat helyett az EU-ban egyébként szokásos három hónapig várakozhatna a raktárakban az exportra szánt termék.

Ennél is hatékonyabb intézkedésnek tűnik az, amelynek alapján az EU jelenlegi és a bővítést követő majdani tagállamaiba irányuló termékexport esetén az exportálandó terméket legkésőbb a csatlakozás időpontjáig kell külföldre kiléptetni. A május előtti időszakban vélhetően átmeneti technikai nehézségeket okozhat az exportáló vállalkozásoknak a kiszállításra váró termékeik elhelyezése, illetve a raktárak kötelező kiürítése.

Kezelhetetlen munkacsúcs várható

Egy másik javaslat a vámszabad területek uniós átállását könnyítené meg oly módon, hogy már május elseje előtt lehetővé teszi a tárgyi eszközökön kívül minden más, adókötelezettséget eredményező anyag és termék adómentes belföldiesítését, ha egyébként a kivetett adó levonható lenne. A vámszabad területek döntő hányada nem őrizheti meg e jogállását, mivel kizárólag a belső piacra termelnek, kereskednek, ezért vámszabad területi státusukat legkésőbb a csatlakozás napján elveszítik.

A termelőeszközök belföldiesítése már most is vám- és áfamentes. A belépést követően valamennyi beszerzésük áfája ugyanabban a bevallásban lesz fizetendő, ám ezeket általában le is vonhatják. Az indoklás szerint a belföldiesítés utolsó pillanatra halasztása kezelhetetlen munkacsúcsot eredményezne a vámhatóságoknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?