Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Trükk az áfával

2003.09.02. 09:02
Egy új csalási forma megjelenését hozza magával az EU-csatlakozás. Az exportra szánt termékek ugyanis egy ideig parkolhatnak az országban az áfa megfizetése nélkül. A csatlakozás után azonban a vámhatárok megszűnésével nem kellene megfizetni az áfát a kiléptető vállalkozónak.
A Pénzügyminisztérium adókoncepciója szerint az EU-csatlakozás közeledte egy új csalási forma megjelenését hozná magával a termékexport elszámolásában, ezért a tárca intézkedéseket javasol annak kivédésére.

A trükk lényege, hogy jelenleg az exportra szánt termékek egy bizonyos ideig anélkül parkolhatnak belföldi raktárakban, hogy ténylegesen áfát kellene utánuk fizetni. A csatlakozás után viszont megszűnnek a belső vámhatárok, így a hivatalos kiléptetéssel együtt járó adóterhet sem kellene lerónia az élelmes vállalkozásnak.

Nagy a kockázat

A külkereskedelem több mint hatvan százaléka válik jövő májustól a belső piac részévé, a kockázat ezért a pénzügyi tárca szerint nagy. A javaslat szerint a jelenlegi hat helyett az EU-ban egyébként szokásos három hónapig várakozhatna a raktárakban az exportra szánt termék.

Ennél is hatékonyabb intézkedésnek tűnik az, amelynek alapján az EU jelenlegi és a bővítést követő majdani tagállamaiba irányuló termékexport esetén az exportálandó terméket legkésőbb a csatlakozás időpontjáig kell külföldre kiléptetni. A május előtti időszakban vélhetően átmeneti technikai nehézségeket okozhat az exportáló vállalkozásoknak a kiszállításra váró termékeik elhelyezése, illetve a raktárak kötelező kiürítése.

Kezelhetetlen munkacsúcs várható

Egy másik javaslat a vámszabad területek uniós átállását könnyítené meg oly módon, hogy már május elseje előtt lehetővé teszi a tárgyi eszközökön kívül minden más, adókötelezettséget eredményező anyag és termék adómentes belföldiesítését, ha egyébként a kivetett adó levonható lenne. A vámszabad területek döntő hányada nem őrizheti meg e jogállását, mivel kizárólag a belső piacra termelnek, kereskednek, ezért vámszabad területi státusukat legkésőbb a csatlakozás napján elveszítik.

A termelőeszközök belföldiesítése már most is vám- és áfamentes. A belépést követően valamennyi beszerzésük áfája ugyanabban a bevallásban lesz fizetendő, ám ezeket általában le is vonhatják. Az indoklás szerint a belföldiesítés utolsó pillanatra halasztása kezelhetetlen munkacsúcsot eredményezne a vámhatóságoknál.