Marcell
19 °C
32 °C

Marad az alacsonyabb adókulcs?

2003.09.19. 09:00
A villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok mégsem tartoznak majd a 25 százalékos áfakulcs alá - elképzelhető, hogy a szerdán hozott és a pénzügyminiszter által bejelentett döntést napokon belül korrigálja a kormányzat.
Nem kizárt, hogy a kormány visszalép a szerdán elfogadott jövő évi adókoncepció egy elemében: elképzelhető ugyanis, hogy a villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok mégsem kerülnek a 25 százalékos áfakulcsba, hanem megmaradnak a jelenlegi 15 százalékosban - tudta meg a Világgazdaság. A lap úgy értesült, hogy ez szóba került a kormányülés utáni megbeszélésen, amelyen a miniszterelnök, a koalíciós frakcióvezetők, a munkacsoportok vezetői és egyes kormánytagok is részt vettek.

A miniszterelnök nem zárkózott el

Ezen a fórumon az MSZP frakciója által javasoltak között szerepelt az energiahordozók jelenlegi áfatartalmának megőrzése - erősítette meg Szekeres Imre. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elmondta: felvetette, ha ez túl nagy terhet jelent a költségvetésnek, akkor csak a lakossági fogyasztóknál maradjon meg a 15 százalékos áfakulcs. A miniszterelnök nem zárkózott el ettől - tette hozzá.

Ha a kormány már a benyújtás után korrigálja a tervezetet, akkor képviselői módosító indítványként kerülhet az energia áfatartalmának kérdése a parlament elé. Tény, a szocialisták már a szerdai kormányülés előtt jelezték: nem értenek egyet a lakosságot sújtó megszorításokkal, köztük az energia áfájának emelésével sem. Az sem kizárt egyébként, hogy a kormány adótervei más pontokon is módosulnak a parlamenti vita alatt, hiszen erre minden évben volt már példa.