Jenő
-3 °C
6 °C

Marad az alacsonyabb adókulcs?

2003.09.19. 09:00
A villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok mégsem tartoznak majd a 25 százalékos áfakulcs alá - elképzelhető, hogy a szerdán hozott és a pénzügyminiszter által bejelentett döntést napokon belül korrigálja a kormányzat.
Nem kizárt, hogy a kormány visszalép a szerdán elfogadott jövő évi adókoncepció egy elemében: elképzelhető ugyanis, hogy a villamos energia és az ásványi tüzelőanyagok mégsem kerülnek a 25 százalékos áfakulcsba, hanem megmaradnak a jelenlegi 15 százalékosban - tudta meg a Világgazdaság. A lap úgy értesült, hogy ez szóba került a kormányülés utáni megbeszélésen, amelyen a miniszterelnök, a koalíciós frakcióvezetők, a munkacsoportok vezetői és egyes kormánytagok is részt vettek.

A miniszterelnök nem zárkózott el

Ezen a fórumon az MSZP frakciója által javasoltak között szerepelt az energiahordozók jelenlegi áfatartalmának megőrzése - erősítette meg Szekeres Imre. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elmondta: felvetette, ha ez túl nagy terhet jelent a költségvetésnek, akkor csak a lakossági fogyasztóknál maradjon meg a 15 százalékos áfakulcs. A miniszterelnök nem zárkózott el ettől - tette hozzá.

Ha a kormány már a benyújtás után korrigálja a tervezetet, akkor képviselői módosító indítványként kerülhet az energia áfatartalmának kérdése a parlament elé. Tény, a szocialisták már a szerdai kormányülés előtt jelezték: nem értenek egyet a lakosságot sújtó megszorításokkal, köztük az energia áfájának emelésével sem. Az sem kizárt egyébként, hogy a kormány adótervei más pontokon is módosulnak a parlamenti vita alatt, hiszen erre minden évben volt már példa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?