Auguszta
-4 °C
2 °C

Decemberben nem fizetik vissza az áfát a cégeknek?

2003.11.06. 08:47
A következő két hónapban összesen legfeljebb 26 milliárd forinttal emelkedhetnek az államháztartás bevételekkel nem fedezett kiadásai, különben a Pénzügyminisztérium (PM) által várt 904 milliárd forintnál (az eredeti előirányzat 832 milliárd forint) nagyobb lesz az alrendszerek éves együttes hiánya.
Az nem világos egyelőre, hogy a pénzügyi tárca milyen 2003-as nominális GDP (bruttó hazai termék) szerint számítja a 4,8 százalékos hiányt: az ugyanis a hivatalosan közölt 18 710 milliárdnál 123 milliárddal nagyobb GDP mellett adja ki a 904 milliárd forintot. Ekkora eltérést persze még gond nélkül akceptálna a piac, hiszen a tétje mindössze 5,7 milliárd forint, vagyis az alacsonyabb GDP mellett ennyivel kisebb deficit (898,3 milliárd forint) adódik.

A piac pesszimistább

Az már érdekesebb, hogy miként változtatna az árgus szemmel figyelt GDP-arányos mutatón a hiány növekedése: a deficit minden 10 milliárd forintos növekedése 0,05 százalékkal emeli a bruttó hazai termékhez mért hiányt. Nehéz megbecsülni, hogy a piacon milyen mértékű hiány esetén kapna újult erőre a bizalomvesztés: a PM oly kitartóan ragaszkodott a 4,8 százalékhoz, hogy 5,0-5,2 százalékot már büntethetnek a befektetők.

A piaci előrejelzések között azonban nem ritkák az ennél nagyobb, 5,5 százalékos prognózisok sem, meglepetést tehát ez sem okozna, viszont további intézkedések nélkül végérvényesen lehetetlenné tenné a 2004-re tervezett 3,8 százalék, majd az euró bevezetéséhez szükséges 3 százalék elérését. A PM azonban tartja a 904 milliárdos prognózisát, ami egy, az októberi 69 milliárd forintnál nagyobb novemberi hiányból, majd egy erősen szufficites decemberi egyenlegből jönne össze.

Novemberben a pótlólagos nyugdíjemelések csaknem 70 milliárddal dobják meg a kiadásokat, decemberben pedig az év végi társasági adófeltöltés, valamint a hagyományosan jó áfabevételek alapozzák meg a számításokat - tudatták a Napi Gazdasággal a tárca sajtóosztályán.

Az idén nem fizetnek

Ez arra utal, hogy idén nem számíthatnak előrehozott áfa-visszautalásokra a cégek, szemben az előző évekkel, amikor rendre 40-60 milliárd forintot fizettetett ki - a január közepi határidőt jócskán teljesítve - a PM.

A hátralévő hónapokban a központi költségvetés egyenlegének további romlására lehet számítani, míg a társadalombiztosítási alapoknál javulhat a mérleg. A kettő összefügg, a büdzséből ugyanis év végén szoktak nagyobb összeget átirányítani a tb-alapokhoz, azok egyensúlyának helyreállítása érdekében.

Továbbra sem tudni, hogy a helyi önkormányzatok mit tesznek hozzá a hiányhoz: a PM nem vár 10 milliárdnál nagyobb deficitet, a piac azonban 50-100 milliárdot sem tart kizártnak. Az első félévben csaknem 30 milliárdos szufficittel zártak az önkormányzatok.