Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Érdemes szerdáig bevásárolni

2003.12.29. 09:24
Pénzt spórol meg az, aki még az idén megvásárolja januári buszbérletét vagy újság-előfizetését.
Utoljára szerdán lehet 12 százalékos áfakulccsal megvásárolni számos terméket. Pénzt spórol meg az, aki még az idén megvásárolja januári buszbérletét vagy újság-előfizetését. Érdemes egy utolsó nagybevásárlást is a következő két napra időzíteni, csütörtöktől ugyanis az élelmiszerek után is magasabb áfát számolnak fel a kereskedők.

Bérletek és előfizetések

Az áfatörvény januári változása úgy lép hatályba, hogy a 2004. január 1. előtt teljesített ügyletekre még a régi szabályok vonatkoznak. Mivel a teljesítés időpontjaként a törvény a legtöbb esetben a kifizetés esedékességét jelöli meg, ezért általában a kedvezményes áfakulcsba tartozó, jövő évre szóló "bérletek" (busz, uszoda), "előfizetések" (kábeltévé, újság), valamint az élelmiszerek idei megvásárlásával megspórolható a három százalékpontos áfakulcs-emelkedés.

A nulla kulcs is eltűnik csütörtöktől: helyette öt százalék lesz a szuperkedvezményes áfakategória. Ez a gyógyszereknél és a tankönyveknél jelent drágulást. Az áfakulcsok mellett több termék áfabesorolása is megváltozik. Csökkenő áfával a könyveknél és a fogtechnikai szolgáltatásoknál kell számolni. Így aki csak jövőre készítteti el protézisét, a ma még 25 százalékos áfa teljes összegét megspórolhatja, mivel ez jövőre a tárgyi adómentes kategóriába kerül. Könyv vásárlásával is érdemes várni, hiszen az a ma még 12 százalékos adókulcsból az öt százalékosba kerül. Kérdés, hogy a kereskedők az áfakulcs csökkenéséből mennyit engednek át a vásárlónak.

Érdemes sietni

Az, hogy csütörtöktől már 15 százalékos áfát kell felszámolni a mai 12 százalék helyett, több ezer vállalkozásnál jelent különleges körülményt. A nyilvántartásokban szilveszterkor kell megejteni a módosítást. Főleg az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó üzleteknek célszerű körültekintően eljárniuk, ők ugyanis az idén még a kisebb, 12 százalékos kedvezményes áfakulcs mellett szerezhetik be készleteiket, amit csütörtöktől már a nagyobb, 15 százalékos mellett értékesíthetnek tovább. Ebbe a kategóriába tartozik a fentieken túl a gyógyászati segédeszköz, a gáz, a távfűtés, az orvosi műszerek, a fürdőbelépők, a temetési szolgáltatás.

Annak is igyekeznie kell, aki szja-ját szeretné csökkenteni. Ha még az idén vásárol Sulinet Express akciós terméket, akkor már a jövő év eleji adóbevallásában visszaigényelheti a vásárlás összegét hatvanezer forintig.