Piroska
-2 °C
5 °C

A többség nem igényelheti vissza az áfát

2004.04.15. 08:32
Kiesik az adóhivatallal szembeni nettó áfa-visszaigénylői státusából az adózók jó része májustól. Az uniós csatlakozás nyomán az adóhivatalhoz kerül az import áfájának beszedése is.
Májustól az adóhatóság nemcsak a közösségi beszerzés utáni áfát, hanem a harmadik országokból származó import (vagyis összességében a jelenlegi teljes import) utáni adót is önbevallással szedi be. A változás mintegy ezermilliárddal nagyobb összegű általános forgalmi adó beszedésének feladatát jelenti az adóhivatal számára. Nem emelkednek ugyanakkor a költségvetés áfabevételei, sőt, az államkasza pénzforgalmát kifejezetten hátrányosan érinti a csatlakozás.

Mivel a befizetéseket és viszszaigényléseket a mostanitól eltérően, egyidejűleg is el lehet majd számolni a bevallásban, ezért a központi költségvetés május hónapban gyakorlatilag nem jut majd bevételhez ezen az adónemen. Ezt mutatja, hogy a szokásos 150 milliárd forint helyett 40 milliárd szerepel a PM prognózisában.

A változás nem pusztán az államigazgatás magánügye, azt megérzik az adózók is. Eddig csak az importtermék-beszerzés utáni előzetesen felszámított adót kellett szerepeltetni a bevallásában, májustól azonban ugyanazon bevallásában ezt az összeget - megfelelően bontva - az értékesítést terhelő adók között is szerepeltetni kell. Ennek következtében a tárgyidőszakban elszámolandó adó is változik, az eddig visszaigénylők visszaigénylései mérséklődnek, illetve valószínűleg számottevő hányaduk befizetővé válik, míg a korábban is befizetők kötelezettségei tovább nőnek.

Csak azok maradhatnak tartósan áfa-visszaigénylők májustól, akik jelentős közösségi értékesítéssel bírnak, vagy normál kulcsú beszerzéssel és kedvezményes kulcsú értékesítéssel járó tevékenységet végeznek. Leginkább a fővárosi székhelyű igazgatóságokhoz, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúl régió igazgatóságaihoz tartozó adózók szembesülnek majd az adóhivatal változó feladataival azért, mert az importbeszerzések nem egyenletesen oszlanak meg az egyes igazgatóságok, régiók között. A sorolt igazgatóságokon az átlagnál nagyobb mértékben csökken majd a visszaigénylő bevallások száma, amivel változhat a kiutalás előtti áfaellenőrzés lehetősége is.