Ágnes
-1 °C
2 °C

Áfahiány a büdzsében

2005.03.02. 08:20
Februárban 20-30 milliárd forinttal kisebb lett a költségvetés áfabevétele, mint tervezte a Pénzügyminisztérium, az áfaellenőrzések egyenlege pedig negatív lesz.
Februárban a költségvetés egyenlege rosszabb lett a prognózisnál, amit egyértelműen az áfabevételek elmaradása okoz - tudta meg a NAPI Gazdaság. Az eltérés mértéke összesen nem éri el az áfánál tapasztaltat, más bevételek túlteljesülése és az egyes kiadásokon elért megtakarítás miatt. A NAPI úgy tudja, 230 milliárd forint bruttó áfabevétellel és 172 milliárd forint ténylegesen (a visszautalások után) befolyó áfával számoltak a szakértők, ehhez képest lettek 20-30 milliárddal rosszabbak a számok.

Januárban a bruttó áfabevétel 30 milliárd (NAPI Gazdaság, 2005. február 4., 3. oldal), a nettó 21 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet. A PM honlapján elérhető tájékoztatók szerint februárra 140,4 milliárd forint hiányt várt a tárca a büdzsében: a többi alrendszer egyenlegével kiegészítve az államháztartási deficit az előző hónapban 171,2 milliárd forint lett volna.

Az előrejelzés szerint a GDP 0,8 százaléka lett volna a központi kormányzat (helyi önkormányzatok nélkül számolt) hiánya februárban; az új adat 0,9 százalékos arányt mutat. Információink szerint nem a tervnél nagyobb visszautalások miatt keletkezett az elmaradás, hanem a bruttó befizetések miatt. Kormányzati szakértők szerint nem meglepő, hogy a februári áfafizetések alapjául szolgáló év eleji időszakban az előző év végéhez képest visszaesik a fogyasztás, ami csökkenti az adóbevételeket. A vártnál rosszabb eredményt vélhetően nem befolyásolta - direkten - az uniós áfaellenőrzés, ezt bizonyítja a terv szerinti visszautalás.

Pénzügyminisztériumi számítások szerint a tavalyi évet érintő szigorúbb áfaellenőrzések egyenlege negatív lesz a költségvetés számára. A határidőn túli, de áprilisig rendezendő visszautalásokra felszámított késedelmi kamatok elérhetik a 7 milliárd forintot, miközben a vizsgálatokon esetleg fennakadó vállalkozásokra várhatóan csupán néhány milliárd forint bírságot vet ki az APEH. Az áfaellenőrzések terén egyébként változást hoz a 2005-ös év: az idén az első negyedévben már nem teljes körű, hanem célzott vizsgálatokat végez az adóhivatal, s leginkább azok a cégek számíthatnak fokozott figyelemre, akik tavaly már fennakadtak a szigorúbb ellenőrzéseken. Viszont nem feltétlenül csak az uniós adószámmal rendelkezőkre terjed ki a szigor: azok közül is a nem visszaigénylő, pusztán jelentősebb összeget bevalló és befizető vállalkozások kerülhetnek be a vizsgált vállalatok közé.