Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Áfareform csak 2008-ban?

2005.03.17. 07:53
Legkorábban 2008-tól tartja elképzelhetőnek egykulcsos áfa bevezetését az adóreform-bizottság, a tervezett 21 százalékos kulcs ugyanis komoly szociális problémákat vetne fel, és ezért hosszabb előkészítést igényel.
Gyakorlatilag egyetlen adónem ügyében sem született döntés az adóreformot előkészítő bizottság szerdai ülésén, tudta meg a Napi Gazdaság. A helyi adók területén két koncepció fiskális vonzatait ismerhette meg a bizottság, ezek között az iparűzési adó megszüntetésének ütemében, valamint az ebből származó bevételeket esetleg pótló adómérték emelésének ütemében van eltérés.

A javaslatok szerint a munkáltatói egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékkal emelkedne, legkésőbb 2008-ban, ezzel párhuzamosan megszűnne az iparűzési adó. Az önkormányzati bevételeket a vállalkozói ingatlanokat terhelő érték- vagy területalapú adó bevezetésével, a gépjárműadó emelésével, illetve helyi vállalkozói nyereségadó kirovásával pótolhatnák. Emellett pluszbevételeket hozhatna egyes önkormányzatoknak az szja-forrásmegosztás átalakítása is. A Napi Gazdaság értesülései szerint az elkészült hatástanulmányok nem bizonyultak megbízhatónak az szja-forrásmegosztás átalakítása terén, az önkormányzati szinten történő kalkuláció pedig csak a következő ülésre várható.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere úgy véli, a vállalkozói ingatlanok építményadójának bevezetése nem lenne szerencsés, hiszen visszahozná a jelenlegi iparűzési adó egyik komoly negatívumát, vagyis nem lenne szektorsemleges. A múlt héten elkészült hatástanulmányok szerint az áfarendszer egykulcsossá tétele nem okozna kiesést a költségvetési bevételekben, az adónem reformjára mégsem kerül sor az idén, de jövőre sem. Egy, a mostani 5 vagy 15 százalékosnál jóval magasabb, 21 százalékos kulcs bevezetése ugyanis komoly szociális problémákat vetne fel. Az egykulcsos rendszer bevezetése így legkorábban 2008-tól képzelhető el, a folyamat társadalmi előkészítése után. A reformbizottságnak következő, március 30-ai ülésén kell végleges álláspontját kialakítania. Az ekkor elfogadott javaslatok mellett különvélemény formájában fejthetik ki álláspontjukat a szakértők.