Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Változatok az áfareformra

2005.05.30. 10:48
Az áfarendszer átalakításán dolgozó Pénzügyminisztérium jelenleg három változat közül választhat, amelyekben csupán annyi közös, hogy az ötszázalékos áfakulcs alá tartozó termékek, például a gyógyszerek és a könyvek a tízszázalékos áfakulcs alá kerülnek, írta a Világgazdaság.

Katona Tamás, a pénzügyi tárca leendő közigazgatási államtitkára a napokban bejelentette, hogy a mostani öt, tizenöt és huszonöt százalékos áfakulcsokat tíz és húsz-huszonegy százalékos kulcsok váltanák fel. A Világgazdaság információi szerint a gyógyszerek és könyvek kedvezményes áfája öt százalékról tíz százalékra nő, és a sajtótermékek és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások is ebbe a körbe kerülnek.

A Pénzügyminisztérium elképzelése szerint a áfamódosítás miatt megdráguló termékek esetében - ha van lehetőség ártámogatásra - a támogatási keretet arányosan megnövelnék, a jövedéki cikkeknél (például a dohánytermékeknél és a szeszes italoknál) pedig a regisztrációs adó növelésével kerülnék el az árcsökkenést, illetve a költségvetési bevételkiesést, írta a gazdasági napilap.

Hiány vagy többlet

Az államháztartás hiányát negyvenmilliárd forinttal növeli az első változat, amelyben a tizenöt és huszonöt százalékos áfakulcs húsz százalékon egyesülne. Az élelmiszerek, a tömegközlekedés, a kábeltelevíziós előfizetések és a gyógyászati segédeszközök drágulnának, de a gáz, távhő, víz és szennyvíz áfakulcsának tizenötről húsz százalékra növelése a Világgazdaság szerint nem feltétlenül emelné a rezsiköltséget, hiszen az árkompenzáció és a most huszonöt százalékos forgalmi adóval sújtott villamos energia áfacsökkenése ellensúlyozhatja az áremelkedést.

A második változat szinte teljesen ugyanaz, mint az előző, de húsz helyett huszonegy százalékos lenne a normál áfakulcs, és ez az apró különbség akár nyolcvanmilliárd forinttal is javíthatja az államháztartás egyenlegét, írta a Világgazdaság. A harmadik változatban a háztartásoknál a a gáz és a távhő a kedvezményes kategóriába kerülne, ami néhány tíz milliárd forintos költségvetési hiányt jelentene.

A Világgazdaság információi szerint az illetékesek még nem döntöttek a kétkulcsos áfarendszer hatálybalépéséről; a kormány által korábban hangoztatott október 1-jei időpont ugyanolyan valószínű, mint a 2006. január 1-jei.