Mátyás
-6 °C
1 °C

Visszafizették az áfát

2005.06.20. 08:28
Az adóhivatal a szigorú ellenőrzés miatt túllépte a törvényi határidőt, de így sikerült lefülelnie a jogosulatlan áfa-visszaigénylőket. A büdzsé végül jól járt a késlekedéssel.

A végleges számok szerint összesen mintegy 347 milliárd forint általános forgalmi adót utalt vissza határidőn túl az APEH az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások ellenőrzésével összefüggésben: ismeretes, hogy a tavalyi második félévi visszaigényléseket az uniós társhivatalokkal lefolytatott adategyeztetések után fizették ki az érintett vállalkozásoknak. A törvényi határidőt ezekben az esetekben túllépte az adóhivatal, ennek megfelelően késedelmi pótlékot fizetett a cégeknek.

Szigorúan ellenőrzött adózók

A büdzsét terhelő költségek (vagyis a késedelmi pótlék és a visszatartott áfán elért kamatnyereség különbözete) összesen nem érik el az 5 milliárd forintot, miközben jogosulatlanul több mint 10 milliárd forint áfát próbáltak visszaigényelni a vállalkozások, tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. A költségvetés szempontjából a szigorított áfaellenőrzés szaldója tehát pozitív volt.

A tárca értékelése szerint a jogosulatlan áfa-visszaigénylések "lefülelése" mellett sikerült megállítani az adóelkerülés terjedését: januártól kezdődően ütemesen érkeznek a büdzsébe az áfabevételek, lényegesen kiszámíthatóbbá vált a folyamat. A lezárt vizsgálatok szerint a tavalyi harmadik negyedév után 127 milliárd forintot fizettek késedelmesen vissza, a negyedik negyedévet ily módon 220 milliárd forint érintette. Ezek a kifizetések eredményszemléletben a 2004-es évet terhelik, és benne vannak a tavalyi évről kimutatott, a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékát kitevő hiányban, közölte a PM.

Pénzforgalmi elszámolásban (vagyis a tényleges pénzmozgás idejét figyelembe véve) a tavaly július és szeptember közti időszakot érintő visszautalásoknak - a törvényi határidők betartása esetén - még az előző évi mérlegben kellett volna megjelenniük, a negyedik negyedévet viszont mindenképpen 2005-ben kellett elszámolni. Május közepére minden, jogosan visszaigényelt áfát visszafizetett az APEH, a kifizetések zöme egyébként márciusra és áprilisra esett. A vállalkozási érdekképviseletek, kamarák mindvégig tiltakoztak a likviditási helyzetüket erősen befolyásoló kormányzati intézkedés ellen.