Klaudia
-3 °C
3 °C

A támogatott cégek visszakérik az áfát

2005.10.07. 14:08
A európai uniós csatlakozás óta állami támogatásban részesülő cégek többsége vissza fogja igényelni az eddig az áfaarányosítási szabályok miatt le nem vonható forgalmi adót. A konkrét lépésekről azonban a legtöbb helyen csak a jövő héten döntenek.
Az érintettek cégek többségénél pénteken már hallottak az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről, amely az uniós joggal ellentétesnek találta, és visszamenőlegesen érvénytelenítette a tagállamok áfaarányosítási szabályait. A hazai áfatörvény is tartalmaz olyan kitételt, hogy az állami támogatásban részesülő cégek a levonható áfát kötelesek arányaiban annyival csökkenteni, amennyi az állami támogatások aránya az összbevételükben.

Visszakérik, amint lehet

A bírósági ítélet következtében a 2004. május elseje óta állami támogatásban részesült magyarországi cégek is jogosultakká váltak a teljes áfa visszaigénylésére. Az érintettek köre - kiindulva a gazdasági tárca honlapján adataiból - több száz, hiszen ennyi vállalkozás kapott tavaly május óta valamilyen állami támogatást. Többségüknél már eldöntötték, hogy vissza is kérik az áfát, bár a konkrét lépésekről csak a jövő héten határoznak.

A Siemens Erőműtechnikai Kft.-nek 300 millió forintnyi támogatást ítéltek meg, eddig a pénz egy részét folyósították a cégnek. Károlyi Zsolt ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta: örülnek az európai bírósági döntésnek, amely alapján az ezt követően folyósított támogatások áfáját biztosan levonják majd. A már megkapott pénz miatt eddig vissza nem igényelt áfát is "visszakérik, amint lehet". Ennek pontos technikájáról azonban csak a jövő héten döntenek.

Eddig is levonták

Az amerikai tulajdonú orosházi Guardian Hungary Rt.-nél jelenleg is folyik egy APEH-vizsgálat, a cégnél csak azt követően lesz hivatalos állásfoglalás az áfaarányosítási ügyben. Az egyik legnagyobb Békés megyei adófizetőnek számító cégnél eddig is "rugalmasan alkalmazták" az áfalevonással kapcsolatos szabályokat. A társaság pénzügyi osztályán úgy tudják, hogy az eddig kapott állami támogatások esetén is levonták az áfát, ami részben oka lehet a most folyó adóhivatali ellenőrzésnek.

Van egy kis félelem

Noha a cégeknek a bírósági döntés értelmében visszamenőlegesen is jár az áfa, a szakértők szerinte azt nem kapják meg automatikusan, hanem peres eljárásokat kell indítaniuk. Több cégnél - főként, ahol az állami támogatás összege vagy összbevételhez viszonyított aránya viszonylag alacsony - még nem döntöttek arról, elkezdik-e a bírósági procedúrát.

Egyes, különböző operatív programban jelenleg is részt vevő vagy egyéb állami támogatásokra pályázó cégeket más szempont is vezérel, amikor bizonytalanok: pereljenek-e a nekik járó áfáért vagy sem. "Van egy kis félelem bennünk, hogy most futó pályázataink elbírálása során nem érnek-e minket retorziók az állam részéről, ha pert indítunk a nekünk járó pénzért" - nyilatkozta egy több tízmilliós támogatást kapott vállalat magát megnevezni nem kívánó ügyvezetője.

Szintén fél, de nemcsak az esetleges pályázati elutasításoktól egy másik, százmilliós támogatásban részesült vidéki vállalkozás ügyvezetője, aki ugyancsak névtelenséget kért. A cég számára csaknem negyvenmillió forintot jelenthet ez a döntés, amelyet "mindenképpen" vissza akarnak szerezni, készek arra, hogy ennek érdekében próbapert indítsanak az APEH - és áttételesen az állam - ellen. Azonban attól tart, hogy ha kezdeményezésük idő előtt nyilvánosságra kerül, azzal felhívják magukra "az adóhatóság kitüntetett figyelmet".