Gerzson
-3 °C
3 °C

Adóemelés miatt drágulhat ősztől az élelmiszer

2006.02.08. 09:49
Adóemeléssel és az államigazgatás átszervezésével lehet az ország pénzügyi egyensúlyát megteremteni - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese. Palócz Éva szerint az új kormánynak szeptemberig dönteni kell a megszorításokról.
Még idén 20 százalékra kellene emelni a jelenleg 15 százalékos általános forgalmi adóval rendelkező termékek terhét - állította a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban. "Ez benne van a levegőben, gyakorlatilag kompenzálná az év eleji áfa-csökkentés hatását. Így jönne létre az egykulcsos áfa" - mondta Palócz Éva. Az adóemelés elsősorban az élelmiszereket érinti.

Két hónap a megfelelő lépésekre

A szakember szerint a várhatóan nyár elején hivatalba lépő új kormánynak szeptemberig két hónapja lesz a megfelelő lépések megtételére, hiszen a hónap első napjára nemcsak hihető, konkrét lépésekkel alátámasztott konvergencia-programot kell benyújtani az Európai Bizottságnak, hanem bizonyos kezdeti lépésekkel azt alá is kell támasztani.

Ráadásul a külföldi befektetők még az európai tisztviselőknél is árgusabb szemekkel figyelik a magyarországi eseményeket - állította Palócz Éva, aki emlékeztetett arra, hogy a befektetők már eddig is figyelmeztetésekkel jelezték, hogy szeretnék látni, amint megkezdődik a magyar államháztartás rendbetétele. A Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy jelentős megtakarítások és nagyon nagy bevétel növekedés az év hátralévő részében már nem képzelhető el.

Hatalmas a tét

Nagyon nagyot kockáztatna a kormány, az ország pénzügyi egyensúlyát tenné kockára, ha ezt nem lépné meg - figyelmeztetett Palócz Éva, aki szerint pár százmilliárdos megtakarítás érhető el. "Kevesebb minisztérium és kevesebb hivatal kell. Nem biztos, hogy ehhez embereket kell elbocsátani, mert jelentős összeget lehet megtakarítani a kormány mellett működő számlás tanácsadók szerződésének megszüntetésével" - fogalmazott a Kopint-Datorg kutatási vezérigazgató-helyettese.

Palócz Éva az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte: ha az önkormányzati választások miatt a kormánynak nem lesz minderre (politikai) ereje, az nagyon súlyos következményekkel járhat, hiszen a tét nagy és mivel az új hitelek 90%-át a külföldi befektetők nyújtják, már nem lehet az elmúlt évek halogató taktikáját követni.