Gerzson
-3 °C
2 °C

Nyáron csökkenhet az áfakulcs

2006.02.20. 07:10
A magánlakások felújítása, karbantartása és a házi gondozói szolgálat kerülhet a kedvezményes áfakörbe - legalábbis ha a kormány holnapi ülésén rábólint a PM előterjesztésére, és az uniós pénzügyminiszterek tanácsa is elfogadja a tervet. Legkorábban júliustól csökkenhet az adóterhelés, de még nem tudni, 5, avagy 15 százalékra.
Végre megszületett a Pénzügyminisztérium javaslata arról, hogy Magyarország mely élőmunkaigényes szolgáltatásokat sorolja át a normál áfakulcs alá tartozó körből a kedvezményes adómérték alá sorolt tevékenységek csoportjába. A Pénzügyminisztérium által készített, vasárnap ismertetett kormány-előterjesztés értelmében a magánlakások felújítása, karbantartása, valamint a házi gondozói szolgálat esetében lehetne az általános adómértéknél kisebb terhelést alkalmazni. Fontos tudni, hogy előbbinél csak a munkadíjra vonatkozik a kisebb kulcs, vagyis például a felhasznált anyagok után a továbbiakban is a normál adómértéket kellene felszámítani. A házi gondozói szolgálat kedvezményes körbe sorolása azokat érintené, akik áfafizetésre kötelezett magánszemélyként vagy magánvállalkozás keretében többek között betegek, fogyatékosok ápolását, otthoni segítségét látják el. Ez tehát nem vonatkozik azokra az adóalanyokra, akik/amelyek állami szociális, egészségügyi szolgáltatásként végzik ugyanezt a tevékenységet, hiszen ez most tárgyiadó-mentes szolgáltatásnak minősül.

Az EU-é a végső döntés

A kísérlet eddig nem segített
A munkaigényes szolgáltatások közül néhányra az EU áfarendszere kedvezményes kulcsok bevezetését engedte meg, eredetileg hároméves próbaidőre, kísérleti jelleggel. A lehetőséggel kilenc tagállam élt, de egyik sem alkalmazta azt mindegyik szolgáltatás esetében. Noha a kísérlet brüsszeli értékelés szerint nem váltotta be a reményeket (nem lett több legális munkahely, és nem csökkent a feketegazdaság sem), a lehetőséget meghosszabbították, mondván, az áfakulcs felemelése munkahelyek elvesztésével járna. A lakásfelújítás áfája most kisebb a normál kulcsnál: Belgium (6,5 százalék), Spanyolország (7), Franciaország (5,5), Olaszország (10), Hollandia (6), Portugália (5) és Nagy-Britannia (5 százalék).

A kormány holnapi ülésén fogadhatja el a javaslatot, ezt követően pedig március végéig kell bejelentenie szándékát az EU-nak. A végső szót az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin mondja ki, valószínűleg májusban. A nemzeti jogalkotói munka csak a jóváhagyás után kezdődhet, vagyis vélhetően június-július környékén fogadhatja el az új parlament a törvénymódosítást - magyarázta Veres. Legkorábban július 1-jétől lehetne a kedvezményes kulcsot alkalmazni. Elképzelhető azonban olyan változat is, amely szerint még egy tevékenységre, nevezetesen az úgynevezett kisebb javítási szolgáltatásra (amely alatt a kerékpár-, cipő-, ruha- és háztartási fehérnemű-javítást, illetve -igazítást kell érteni) is az alacsonyabb terhelést lehetne felszámítani.

5 vagy 15

Az még nem tudható, vajon az 5, avagy a 15 százalékos kulcsot választja majd a kabinet. A pénzügyminiszter az intézkedés költségvetési hatásairól elmondta, hogy számításaik szerint a kisebb terheléssel éves szinten 15, a nagyobbal 5 milliárd forint hiányzik majd a büdzséből.

A kedvezményes körbe való átsorolásra a közel egy hónappal ezelőtti Ecofin-ülés nyomán van mód. Az uniós tagállamoknak lehetőségük van arra, hogy a március végi határidőig kettőt, de megegyezés esetén hármat válaszszanak az áfairányelv egyik mellékletében felsorolt öt csoportból, és ezt jelentsék be az EU-nak. Brüsszel kedvező döntését követően pedig 2010 végéig ezt fenn lehetne tartani. (Van egy köztes időpont is: 2007. július 1-jéig egy testületnek jelentést kell elkészítenie arról, hogyan befolyásolta a szóban forgó rendelkezés az azt korábban is alkalmazó országban a foglalkoztatottságot.)

A szóban forgó direktíva egy másik mellékletében szerepel a szociális lakásépítés, így ha azt is a kedvezményes körbe kívánja sorolni az adott tagállam, az EU-nak nem kell jóváhagynia, csupán értesíteni kell erről a lépésről Brüsszelt. A szakminiszter az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva elmondta: hazánkban nem aktuális erről döntést hozni, az új Országgyűlés időszakára marad ez. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy az EU és az adott tagállam közti tárgyalások függvényében derül ki, mit értenek az érintett országban szociális lakásépítés alatt.) Külön ügy a távhőszolgáltatás is, amelyre Magyarország 2007 végéig derogációt kapott, vagyis addig lehetett volna a normál mértéknél kisebb kulcscsal adóztatni. Az említett Ecofin-megállapodás eredményeként azonban a tartósan kedvezményes tevékenységeket felsoroló mellékletbe került ez a szolgáltatás, tehát időbeli korlátozás nem vonatkozik rá.