Judit
2 °C
7 °C

A kormány nem akar áfát emelni

2006.09.15. 09:07
A kormány sem az áfaemelést, sem az ingatlanadó előrehozását nem tervezi - jelentette ki Veres János pénteken. A pénzügyminiszter a Napkelte című műsorban ismertetett véleménye szerint ilyen rendkívüli intézkedésekre nincs is szükség, mivel a költségvetés bevételei az első nyolc hónapban a várakozásoknak megfelelően teljesültek.

Ma nem ismerek olyan körülményt, amely megalapozottá tenné a bevételek alulteljesítésére vonatkozó aggodalmakat - magyarázta a Napkeltében a pénzügyminiszter. Az ingatlanadó előrehozására vonatkozó híreket irreális tippelgetésnek nevezte Veres János.

Elmondta, hogy a konvergenciaprogramon alapuló 2007. évi költségvetés részleteit a program brüsszeli elfogadása után ismertetik. Egyben megerősítette: biztos abban, hogy az EU elfogadja a konvergenciaprogramot, ám ha mégis "baj lenne vele", van arra is forgatókönyv, hogy mit kell változtatni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a programban felvázolt alternatív forgatókönyvek közül a legpesszimistább - például egy háború esetén - szerint csak külön intézkedésekkel teljesíthetőek kitűzött célok. Az adócsökkentés reális időpontját firtató kérdésre elmondta: 2008-ban döntheti el a kormány, hogy milyen adónemekben és milyen mértékű változtatásokra kerülhet sor.

A pénzügyminiszteri posztot illetően megerősítette: nem tud arról, hogy a miniszterelnök menesztené. Úgy vélte, az erről szóló hírek sokat ártanak Magyarországnak a konvergenciaprogram brüsszeli elbírálása idején. Surányi Györggyel Veres nagyon jó munkakapcsolatban van - állította -, ezért visszautasított minden olyan "tippet", amely riválisként állítja be kettejüket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?