Vilhelmina
12 °C
28 °C

A kormány nem akar áfát emelni

2006.09.15. 09:07
A kormány sem az áfaemelést, sem az ingatlanadó előrehozását nem tervezi - jelentette ki Veres János pénteken. A pénzügyminiszter a Napkelte című műsorban ismertetett véleménye szerint ilyen rendkívüli intézkedésekre nincs is szükség, mivel a költségvetés bevételei az első nyolc hónapban a várakozásoknak megfelelően teljesültek.

Ma nem ismerek olyan körülményt, amely megalapozottá tenné a bevételek alulteljesítésére vonatkozó aggodalmakat - magyarázta a Napkeltében a pénzügyminiszter. Az ingatlanadó előrehozására vonatkozó híreket irreális tippelgetésnek nevezte Veres János.

Elmondta, hogy a konvergenciaprogramon alapuló 2007. évi költségvetés részleteit a program brüsszeli elfogadása után ismertetik. Egyben megerősítette: biztos abban, hogy az EU elfogadja a konvergenciaprogramot, ám ha mégis "baj lenne vele", van arra is forgatókönyv, hogy mit kell változtatni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a programban felvázolt alternatív forgatókönyvek közül a legpesszimistább - például egy háború esetén - szerint csak külön intézkedésekkel teljesíthetőek kitűzött célok. Az adócsökkentés reális időpontját firtató kérdésre elmondta: 2008-ban döntheti el a kormány, hogy milyen adónemekben és milyen mértékű változtatásokra kerülhet sor.

A pénzügyminiszteri posztot illetően megerősítette: nem tud arról, hogy a miniszterelnök menesztené. Úgy vélte, az erről szóló hírek sokat ártanak Magyarországnak a konvergenciaprogram brüsszeli elbírálása idején. Surányi Györggyel Veres nagyon jó munkakapcsolatban van - állította -, ezért visszautasított minden olyan "tippet", amely riválisként állítja be kettejüket.