Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Bizonytalan a kedvezményes áfakulcsok jövője

2005.12.23. 08:02
Több mint 16 miliárd forint többletterhet róhat a vendéglátó-ipari vállalkozásokra az ételforgalomra vonatkozó kedvezményes áfakulcs közelgő eltörlése. A tíz új uniós tagország részére adott átmeneti mentességek csak 2007-2001 között járnak le, írta a Napi Gazdaság.
A tíz új tagország részére adott átmeneti mentességek - amelyek a normál áfakulcsnál alacsonyabb, kedvezményes kulcsok megőrzésére vonatkoztak - 2007 és 2010 között járnak le. Magyarország 2007 végéig kapott derogációt a fűtéshez kapcsolódó termékek, a távhőszolgáltatás, valamint az éttermi szolgáltatások kedvezményes kulcsára, illetve a nemzetközi személyszállítás áfamentességére. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint a kedvezményes áfakulcs megszűnése 16,5 milliárd forint többletterhet róhat a szakmára, írta a Napi Gazdaság.

Bár a normál áfakulcs jövő januári változása mintegy 6-8 százalékkal csökkenti a vendéglátó egységek áfabefizetési kötelezettségét, az ételértékesítés kedvezményes kulcsának megszüntetése óriási "roppanást" idézhet elő a kisvállalkozói körben, mondta a gazdasági lapnak Thurzó Béláné, a szervezet gazdasági alelnöke.

Az uniós áfairányelv minden tagállamnak engedélyez egy vagy két kedvezményes, legalább ötszázalékos adókulcsot bizonyos termékek és szolgáltatások, így például gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vagy élelmiszeri alapanyagok esetében. Egyes régi tagállamok egyedi elbírálás alapján jogosultságot kaptak bizonyos "szuperkedvezményes" kulcsok alkalmazására is, amelyek egy részére nem állapítottak meg elévülési határidőt sem.

Nagy-Britanniában például nullaszázalékos kulcs vonatkozik a könyvekre és a gyermekruházatra, és számos tagországban különösen alacsony kulcsot alkalmaznak az újságokra, a könyvekre, a gyógyszerekre, a tiszta aranyra és egyes élelmiszer-ipari termékekre is - sorolja a kedvezményeket Földes Balázs, a KPMG adószakértője. Kovács László adóügyi biztos a tagállamok egyenjogúságának elvére hivatkozva javasolta az Ecofin bizottságának, hogy hosszabbítsák meg az új tagországoknak adott kedvezmények határidejét.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy ez év végén jár le az a kísérleti időszak, amelynek során kilenc régebbi uniós tagállam egyes élőmunka-igényes, végső fogyasztóknak nyújtott, tipikusan helyi szolgáltatásokra kedvezményes áfakulcsot alkalmazott az árak csökkenése és a foglalkoztatás elősegítése céljából.

Németország nemrégiben megvétózta az építőipari szakmunkáknál, a kerékpárjavításnál, az épülettisztításnál és más területeken ez év végéig alkalmazható 5,5 százalékos áfakulcs további fenntartását és a Franciaország által javasolt vendéglői áfakedvezményt is ellenzi. Az élőmunka-igényes szolgáltatásokra vonatkozó áfakedvezmény alól a csatlakozási tárgyalások idején kivonták az új tagállamokat, pedig jó részük szintén bevezetné azt.

Az uniós pénzügyminiszterek bizottságának ülésén felmerült, hogy bővítenék - így az összes tagállam számára alkalmazhatóvá tennék - a kedvezményes áfakulcs alá sorolható szolgáltatások körét, amelyben a brit elnökség javaslata szerint az éttermi szolgáltatások is helyet kapnának.