Piroska
-2 °C
5 °C

Nem kell vissza a telefonáfa?

2005.07.22. 07:33
A telefonhívások áfájának vállalatok által visszaigélnyelhető hányada az idén 70 százalékról 50 százalékra csökkent. Jövőre visszaállhat a régi rend, a módosítás ugyanis ellentétes az unió áfairányelvével, írta a Napi Gazdaság.
A telefonáfa vállalatok által visszaigényelhető hányada ez évtől 50 százalékra csökkent a korábbi 70 százalékról, ám van rá esély, hogy jövőre visszaálljon a régi rend. A KPMG tanácsadó cég már év elején arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei évet érintő módosítás ellentétes az Európai Unió áfairányelveivel, írta a Napi Gazdaság.

Hiába állítja vissza azonban a kormány a céges telefonok áfájának levonhatóságára vonatkozó 2004-es szabályozást, az idei évre vonatkozóan akkor is eséllyel indíthatnak adójogi eljárást a magyarországi társaságok, vélekedik Demetrovics Gergely, a KPMG menedzsere.

Az uniós áfairányelvből ugyanis levezethető, hogy az EU-csatlakozást követően nem lehet szigorítani a szabályozást. A tanácsadó társaság még az év elején bejelentette a jogellenes szabályozást az Európai Bizottságnak, amely egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal.

Demetrovics szerint ennek folyománya lehet a jelenlegi módosítási szándék. A NAPI Gazdaság által megkeresett cégek vegyesen nyilatkoztak: egyesek számára nem volt számottevő a kiesett összeg, másokat már komolyan érintett a döntés. Közös azonban, hogy egyelőre homályos számukra, miként tudnák érvényesíteni követelésüket, nem világos az esetleges kereset jogi megalapozottsága, ráadásul azon társaságoknak, amelyeknél a kiesés nem jelentős nem éri meg drága jogi procedúrába bonyolódniuk.