Gerzson
-3 °C
2 °C

Lenyelik az áfacsökkentést?

2006.01.03. 11:00
A kormány védjegyet ad azoknak a cégeknek, ahol nem nyelik le az áfacsökkentést, hanem tényleg olcsóbban adják a termékeket. Az Index próbavásárlásokkal ellenőrizte, január elsején mi lett olcsóbb. Felemás eredmény született.
Január elsejétől 25-ről 20 százalékra csökkent a legfelső áfakulcs. Ez azt jelenti, hogy az ebbe a körbe tartozó termékek ára is csökkent - legalábbis a kormány tervei szerint. Az Index próbavásárlásokkal ellenőrizte, a kereskedők lenyelik-e az áfacsökkentést, vagy tényleg olcsóbbak lettek a termékek. Munkatársaink december 31-én és január elsején ugyanabban az üzletben megvették ugyanazt a terméket. Mivel olyan üzletet kellett keresni, mely biztosan nyitva tart elsején is, így a benzinkutakra esett a választásunk. Felemás eredmény született.

Az áfacsökkentés hatására négy százalékkal csökkenne a termékek és szolgáltatások ára - persze csak akkor, ha a kereskedők az áfacsökkentéssel egyidejűleg nem emelik az árat. A következő termékeknél számíthatunk árcsökkenésre: elektronikai cikkek, bútorok, tartós fogyasztási cikkek, ruházati termékek, tisztítószerek, csokoládé, villamos energia és lakások ára. Az élelmiszerek túlnyomó többségét nem érinti az áfacsökkenés, mert ezek a 15 százalékos áfakörbe tartoznak.

Eltérő gyakorlat

A Béke úton lévő Shell-benzinkútnál írható dvd-t vettünk, decemberben 429 forintért (86 forintnyi áfatartalom), januárban 409 (68 forint áfával) forintért. A számlán feltüntették a változást, itt tehát mindent rendben találtunk. A dvd pont annyival lett olcsóbb, amennyivel csökkent az áfa.

Felemás eredmény született a Garam utcai Mol-kúton. Tesztcsapatunk alapvető élelmiszereket vásárolt, úgyis, mint narancslé, macskaeledel, Red Bull, valamint egy írható cd. A Whiskas és a Red Bull ára az újévben is változatlan maradt, a narancslé és az írható cd olcsóbb lett (14 illetve 10 forinttal). A blokkok tanulmányozása során kiderült: a kút személyzete szilveszter alkalmából azzal kedveskedett tesztcsapatunknak, hogy a cd-lemezt kétszer ütötte be, így január elsején több mint 300 forinttal lett olcsóbb ugyanaz a vásárlás.

Kérdésünkre, hogy akkor most mi is lett olcsóbb, azt válaszolták, alapvetően semmi: a kereskedők többsége ugyanis még december végén árat emelt, és az emelt árat csökkentették január elsején.

Így gondolkodhattak a Tölgyfa utcában lévő OMV-benzinkútnál is. Próbavásárlónk mindkétszer After Eight csomagot vett 1200 forintért. A számlán hiába tüntetik fel, hogy kevesebb áfát fizettünk, a termék ára nem változott. Az áfacsökkentésből adódó különbség a benzinkút tulajdonosának a pénztárcáját vastagítja.

A kormány közben védjegyet készített: ez arról tájékoztatja a vásárlókat, melyek azok az üzletláncok, kereskedelmi cégek, melyek valóban csökkentik az árakat.