Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szeptembertől csökkenhetnek a lakásárak

2005.06.28. 21:38
A kormány arra számít, hogy a jövő januártól hatályos áfa-csökkentés beépül az ingatlanárakba. Az ingatlanpiaci szereplők egyetértenek, sokak szerint már szeptembertől csökkennek az árak.
Az ingatlanpiaci szereplők szokatlanul azonos módon értékelik a kormány áfacsökkentési intézkedését. A Napi Online által megkérdezett ingatlanfejlesztők- és forgalmazók egyöntetűen azt remélik, hogy az áfacsökkentés pozitív hatással lesz az amúgy pangó lakáspiacra. Sokak szerint a lépés már szeptembertől beépülhet az ingatlanok áraiba - legalábbis az új építésű lakások esetén egészen biztosan.

Szeptembertől beépül

Érdemes kivárni, legalább szeptemberig Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (MALOSZ) elnöke üdvözli a kormánydöntést, ám szerinte nem volt szerencsés, hogy az áfa csökkentéssel megvárták a jövő januárt. "A vevők nagy valószínűséggel januárig ki fognak várni a vásárlással, ami az amúgy is pangó lakáspiacon rövidtávon további keresletcsökkentést fog okozni". Varjasné ugyanakkor biztosra veszi, hogy a fejlesztők már szeptembertől beépítik az áraikba a csökkentést, ami egy 15 milliós lakásnál akár 600 ezer forinttal alacsonyabb vételárat is jelenthet. Ez persze csak akkor igaz, ha az infláció nem gyorsul - teszi hozzá a szakember.

Hajnal István, a Biggeorge's-NV Rt. vezérigazgatója szintén úgy látja, hogy az árcsökkentést mindenképpen beárazza a piac. "Szeptembertől 5-6 százalékos árcsökkenésre számítunk, különösen a külvárosi, rossz közlekedésű, nagyobb lakótömbök esetén". A vezérigazgató szerint a csökkentés hosszú távon a használt lakáspiacra is átgyűrűzik, ugyanakkor a telekárakban nem fog jelentősebb változást okozni, mert ebben a szegmensben nagyobb a fejlesztői bizonytalanság, illetve a profitgenerálás is erősebb, mint más szektorokban.

Év vége a legerősebb

A szakértőnek a luxusadóról az a véleménye, hogy - bár ez az adónem önmagában igazságos - a bevezetési kísérletek már többször megbuktak Magyarországon, és mindig a végrehajtás technikáján. Éppen ezért kíváncsian várják a végrehajtási rendelet részleteit.

Gerő András, az Otthon Centrum tulajdonosa és vezérigazgató-helyettese szerint a lakáspiacon az utolsó negyedév a legerősebb szezon. "Mivel vevők arra számítanak, hogy januártól lemegy a lakásár, ezért a fejlesztőknek valószínűleg olcsóbban fogják kínálni az új építésű lakásokat - akár már szeptembertől" - véli az elemző, aki szerint a használt lakások piacán a valószínűsíthető árcsökkenés óriási változásokat nem fog okozni.

Aradi Ferenc, az Autóker Holding Rt. értékesítési igazgatója úgy véli: minden olyan kormányzati intézkedést, amely a beragadt lakáspiacot segíti, örömmel fogadnak. Egyelőre azonban nehéz megmondani, hogy pontosan hogyan fog reagálni a piac az áfa csökkentésre. Bár az infláció valószínűleg nem fog emelkedni, az igazgató szerint az Autóker egyelőre vizsgálja a lehetőségeket, hogy miként, és mikortól építsék be az új építésű lakásárakba a kisebb áfa hatását.