Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Akciókban csökkentik az áfát

2005.11.03. 07:46
Alig kezdődött el a karácsonyi bevásárlási szezon, de az áfacsökkentéshez kapcsolható kedvezmények már megjelentek egyes kereskedelmi cégeknél.
A január elsejével 25 százalékról 20 százalékra csökkenő áfa magában hordozta azt a lehetőséget, hogy a kereskedelmi hálózatok az év végén "előrehozzák" ezt a lépést, ezzel is csábítva a vásárlókat a karácsonyi bevásárlási szezonban. Az első fecskék nem is várattak sokáig magukra, a Media Markt ugyanis elindította az áfa mérsékléséről szóló reklámkampányát, és tegnap már "csökkentett" áfa mellett lehetett vásárolni a hálózat üzleteiben - igaz, az akció nem minden termékre vonatkozott és amelyekre igen, azok esetében is csak a készlet erejéig érvényes.

A lépés körülbelül ezer terméket érint, a termékskála minden részét felölelő választék napról napra változik. A cél ezzel a lépéssel nem a forgalom növelése, hanem az, hogy a vásárlások ne tolódjanak el január 1-jéig - mondta Maurer Andor, a cég ügyvezetője. Véleménye szerint mivel a legnagyobb árelőny a drága készülékeknél lesz, így ezek vásárlása minden bizonnyal számottevően emelkedik. Így szinte bizonyos, hogy folytatódik az LCD-televíziók az év eddigi részére is jellemző nagyarányú vásárlása: a tévékészülékek terén ugyanis technikai, minőségi váltás megy végbe, a képcsöveseket a háztartások lecserélik LCD-kre.

Hasonló lépéssel a Tescónál sem sokáig várnak. Danks Emese, a cég pr-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy tervbe vették az áfacsökkentés előrehozatalát. Erre a tegnap elindult karácsonyi akciók keretein belül kerül majd sor, ennél több konkrétumot azonban nem árultak el a tervezett akciókkal kapcsolatban.

Korántsem biztos azonban, hogy ez a lépés általános lesz a hazai kereskedelemben. Erre utal az is, hogy az OBI és az Auchan menedzsmentjeinek ülésein még nem volt szó egy áfacsökkentéshez kapcsolt akció elindításáról.