Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újra aflatoxin a fűszerpaprikában

2005.06.30. 16:28
Aflatoxinnal szennyezett szlovák fűszerpaprikát találtak a magyar hatóságok. Még májusban érkezett az országba az egy tonna paprika.
Szennyezett szlovák fűszerpaprikát zároltak és küldtek vissza a gyártónak június 21-én a magyar hatóságok, mert az őrleményben laboratóriumi vizsgálatok aflatoxint mutattak ki - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel csütörtökön, miután az ügy közigazgatási eljárása lezárult.

Egy tonna paprika

A jászberényi fűszerpaprikaőrlő és -csomagoló üzembe még májusban szállított a szlovák Foproduct Svol Velka Muca összesen 1000 kilogramm paprikát. A 25 kilogrammos kiszerelésű őrleményt a helyi állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás előzetes laboratóriumi vizsgálat alkalmával ellenőrizte, majd az eredmények alapján a teljes mennyiséget zárolta.

A zsákonként hatósági bélyegzővel ellátott paprikában az összes aflatoxin-tartalom több mint kétszerese volt megengedett határértéknek - derül ki a közleményből. A magyar vállalkozó a zárolást tudomásul véve értesítette a szlovák beszállítót, aki a szlovák hatóságokat értesítve azonnal intézkedett a fűszerpaprika-őrlemény visszaszállításáról - ismertette az FVM.

Legutóbb tavaly októberben találtak mérget a fűszerpaprikában. Akkor a kormány minden közértből, kereskedelmi egységből eltávolíttatott minden típusú fűszerpaprikát és paprikaszármazékot a polcokról. A kormány akkor azért döntött a rendkívüli intézkedés mellett, mert több gyártó - köztük a piac meghatározó szereplőinek - termékében is májrákot okozó aflatoxint találtak.