Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nyilvánosság jár az uniós pénzekért

2006.11.07. 07:59
Az adatvédelmi biztos szerint a jelenleg hatályos magyar törvények alapján is nyilvánosságra hozható, kik kaptak uniós támogatást, legyenek bár cégek vagy magánszemélyek az érintettek. Az agrártárca utóbbiak esetében csak az adatvédelmi törvény módosítása esetén lépne.

Az adatvédelmi törvény (avtv.) módosítását tartja szükségesnek az FVM ahhoz, hogy nyilvánosságra lehessen hozni, ki mennyi uniós agrártámogatást kap Magyarországon - nyilatkozta a Világgazdaságnak Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára. A minisztériumnak nincsenek kifogásai az adatok közzététele ellen, de az FVM jogi szakértői nem tartják egyértelműnek a jelenlegi szabályozást - tette hozzá.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Világgazdaság beadványára foglalt állást arról, hogy név szerint is megismerhető, mennyi uniós (és nemzeti) támogatást kapnak az agrárszereplők. Az adatokat attól függetlenül nyilvánosságra kell hozni, hogy a kedvezményezett magánszemély, egyéni vállalkozó, cég vagy egyéb szervezet-e. Az ombudsman az alkotmányra, a polgári törvénykönyvre, illetve az avtv.-re és az államháztartási törvényre alapozta álláspontját, jogszabály-módosítást nem tart szükségesnek.

Másképp látják

Az FVM viszont úgy látja, nem ugyanolyan elbírálás alá esnek a cégekre és a magánszemélyekre vonatkozó információk - közölte Gőgös Zoltán. Míg a jogi személyek számos adata a nyilvántartásokból ma is megismerhető, addig a tárca szerint a magánszemélyeknek adott támogatási összegek - az ombudsmani állásfoglalás ellenére - továbbra is személyes adatnak minősülhetnek. Ezért a helyzetet az avtv. pontosításával kellene tisztázni - hangsúlyozta az államtitkár.

Mivel a törvénymódosítás hosszabb időt vesz igénybe, az FVM leghamarabb a jövő évi támogatások név szerinti nyilvánosságra hozatalát tartja lehetségesnek. Elsősorban a normatív módon járó uniós területalapú pénzek közzétételéről van szó, amelyek az idén a felét teszik ki a 400 milliárdos agrárbüdzsének. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak 209 ezer regisztrált ügyfele van. Az agrártárca Brüsszeltől is állásfoglalást kért a nyilvánosság ügyében, de a válasz még nem jött meg. Még tisztázatlan, miként kellene eljárni a pályázatos vidékfejlesztési támogatásoknál és az EU-s agrárpiaci kifizetéseknél, illetve a magyar kincstár és az APEH által folyósított nemzeti dotációknál.

A Magosz a nyilvánosság mellett

A 40 ezer gazdálkodót tömörítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége helyesli az ombudsmani állásfoglalást - mondta Jakab István, a szervezet elnöke. A nyilvánosság megteremtésével a szervezet évtizedes törekvése válna valóra. Amíg a közzététel nem történik meg, folyamatos belső feszültség és gyanúsítgatás jellemezheti az agráriumot azzal kapcsolatban, mely érdekcsoportok kapják a támogatásokat. Azt várjuk, hogy az érintett állami szervezetek minél hamarabb eleget tesznek az adatvédelmi biztosi ajánlásnak - szögezte le az elnök.

Egyet lehet érteni az adatok közzétételével, de a nyilvánosságnak nemcsak az agrártámogatásokra, hanem valamennyi ágazat uniós és nemzeti dotációira vonatkoznia kellene - állapította meg Filipsz László, a 60 ezer fizetett agrárfoglalkoztatottat képviselő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Az uniós agrár- és szövetkezeti szövetségek csúcsszervezetének számító Copa-Cojeca nemrég hasonló értelmű állásfoglalást juttatott el az Európai Bizottsághoz - tette hozzá.