Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Aggódnak az EU-pénzügyminiszterek miattunk

2005.11.08. 09:08
Magyarország sorozatban nem teljesíti a túlzott deficit lefaragásáal kapcsolatos teendőket. Ezért várhatóan a fejünkre koppintanak az euróövezeti pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán.
Aggódnak az euróövezethez tartozó országok pénzügyminiszterei a magyar államháztartási deficit nagysága miatt - jelentette ki az említett miniszterekből álló csoport (Eurogroup) soros elnöke, a luxemburgi Jean-Claude Juncker hétfő esti brüsszeli sajtóértekezletén, az Eurogroup találkozóját követően.

'Egyértelműen aggódás tárgya'

A szűk körű esti ülésen téma volt a magyar helyzet, de mivel az napirendi pontként szerepel a huszonöt európai uniós tagország pénzügyminiszterének másnapi találkozóján, a vita tartalmát nem kívánják nyilvánosságra hozni. "De ez egyértelműen aggódás tárgya az Eurogroupban" - szögezte le Juncker egy kérdésre válaszolva.

A brit EU-elnökség már a múlt héten bejelentette, hogy a keddi tanácskozás hivatalos napirendjén szerepel egy döntés arról, hogyan áll a Magyarországgal kapcsolatban a túlzott deficit miatt kezdett eljárás végrehajtása. A legfrissebb brüsszeli nyilatkozatok egyértelműen azt sugallták, hogy kedvező megítélésre nemigen lehet számítani, mivel az uniós ajánlások be nem tartása immár nem először fordul elő. Azt ugyanakkor várhatóan elismerik, hogy az uniós csatlakozást követő folyamatos szerkezeti átalakítások az ország esetében sajátos körülményeknek minősülnek, és ezek figyelembe vételével még mindig lehetséges olyan terv kidolgozása, amely a deficit csökkentését középtávon - akár már 2008-ra - lehetővé teszi.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse hétfőn reményét fejezte ki, hogy a teljes körű ülésen elfogadják a brüsszeli testület október 20-án kiadott helyzetértékelését, amely egyebek között megállapítja, hogy a kormány által 2005-re és 2006-ra kitűzött államháztartási hiánycélokat Magyarország várhatóan távolról sem éri el, és ezzel kérdésessé válik, hogy tartható-e a deficitnek a szerződésben előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest 3 százalékos referenciaérték alá történő csökkentésére szabott 2008-as határidő. Almunia szóvivője előzőleg megerősítette, hogy a testület a jövő év elején újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarországnak a deficit leszorítására.

A spanyol biztos azt is elmondta: az ülésen jelentést tett a minisztereknek az euróövezet bővítésével kapcsolatos tervekről. Leszögezte, hogy a bizottság szigorúan számon fogja kérni a közös pénzt bevezetni szándékozóktól az ehhez szabott valamennyi kritérium teljesítését, legyenek azok jogi vagy gazdasági természetű kritériumok.

A témáról múlt héten kiadott jelentésében az Európai Bizottság egyértelmű utalást tett arra: az euróérmék és -bankjegyek bevezetésének technikai, gyakorlati előkészületeit látva nem biztos, hogy az Európai Unió tíz új tagországa az általuk tervezett időpontban készen áll majd az euróövezeti csatlakozásra. Ezt a tevékenységet - főként a szükséges számítógépes és könyvelési rendszerek kiépítését - az érintett országokban folytatni és gyorsítani kell - figyelmeztetett a brüsszeli bizottság.