Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszafelé vezet az út előre

2007.10.16. 08:01
Míg néhány évvel ezelőtt leginkább a fővárosból az agglomerációba való kiköltözés volt a jellemző, mára egyfajta visszafelé mozgás is elindult. A Duna House elemzése szerint főleg a budapestinél rosszabb infrastruktúra, valamint a közlekedési nehézségek miatt költöznek vissza a korábban a városban lakók.

Míg néhány éve leginkább a fővárosból az agglomerációba való kiköltözés volt a jellemző – olyan települések felfutását eredményezve, mint a még ma is divatos Telki, Páty vagy Budajenő –, mára a folyamat csillapodott, sőt egyfajta visszafelé mozgás is elindult. A divatos agglomerációs településeken az árak magasra emelkedtek, míg a kevésbé népszerű helyeken egy fővárosi háromszobás lakás árából egy korrekt családi házhoz is hozzá lehet jutni.

A visszaköltözések oka elsősorban a budapestihez képest kevésbé fejlett infrastruktúra, valamint a közlekedési nehézségek; a tömegközlekedés ritkább, több időt vesz igénybe, a fővárosi bevezető utakon pedig szinte állandósultak a dugók – áll a Duna House agglomerációs piacot bemutató elemzésében.

Általánosságban jellemző, hogy az agglomerációban inkább a családi házas területeket részesítik előnyben a vásárlók. Itt is a többség a néhány éve épült, de szolidabb árfekvésű ingatlanok közül próbál válogatni, de adott esetben mutatkozhat igény kis lakásszámú projektekben megvalósuló társasházi lakásokra is – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt meglehetősen sokan vásároltak az agglomerációban épült „suburb” típusú sorházas lakóparkokban.

Érden a legjobban keresett ingatlanok közé az új építésű, négylakásos házakban található otthonok tartoznak, 60-70 négyzetméter alapterülettel, 1+2 fél szobával, ezek jellemző ára 16–18 millió forint között alakul. Szintén keresettek a viszonylag új, egy-két éves családi házak a 20–30 millió forint közötti árkategóriában – az ennél jelentősen drágább, illetve a jóval régebben épült ingatlanok iránt már mérsékeltebb az érdeklődés, leginkább a parkvárosi és a tusculanumi városrészben igénylik ezeket.

Törökbálinton páratlan panorámájú és felszereltségű, 520 négyzetméteres mediterrán villát kínálnak eladásra 150 millió forintért. Diósdhoz hasonlóan itt is inkább a 30–50 millió forint közötti családi házak szerepelnek a kínálatban, de lehet azért 20 millió környékén is vásárolni; ezért a pénzért kis kertes, 15 éve épült sorházi lakást kínálnak.

A turisztikai célpontnak számító, ingatlanpiaci szempontból meglehetősen belterjesnek tartott Szentendrén viszonylag széles kínálatból válogathat az, aki a környéken szeretne ingatlant vásárolni; szinten minden árkategóriában van eladó otthon 11–130 millió forint között, a jellemző négyzetméterárak 250–350 ezer forint között mozognak. Amennyiben a belváros, illetve a Duna-part felé haladunk, nőnek az árak: 200 négyzetméteres, itt-ott felújítandó családi házért – panorámával – több mint 30 millió forintot kell fizetni, míg a Fő tér közelében lévő, jó állapotú, 120 négyzetméteres családi házért már 46 milliót kérnek.

Dunakeszin a kínált lakások árai jellemzően 10–60 millió forint közé tehetők, előbbi összegért a 60-as évek végén épült téglaházban lehet 50 négyzetméteres társasházi lakáshoz jutni, vagy panelban kb. 70 négyzetméterhez. Egy tavaly átadott, új építésű házban található tetőtéri, 46 négyzetméteres lakásért 13 millió forintot kér a tulajdonosa, ugyanakkor egy másik lakóparkban 9 millióért már közel 30 négyzetméteres otthon vásárolható, jellemzően 280–300 ezer forintos négyzetméteráron.

Budakeszin a négyzetméterárak közelítik vagy meg is haladják a 300 ezer forintot – a kínálatban 21 milliótól egészen 100 millióig szerepelnek különféle minőségű és adottságú ingatlanok. Valamivel több mint 21 millióért egy a múlt század elején épült házban lévő, 77 négyzetméteres, háromszobás lakást kínálnak – a négyzetméterár 275 ezer forint. Néhány éve épült lakóparkban található, tetőtéri, panorámás, közel 100 négyzetméteres ingatlan kínálati ára 25 millió forint.

Budaörsön az olcsóbb kategóriában leginkább csak panellakásokat lehet vásárolni, ezek négyzetméterárai 200–250 ezer forint között alakulnak (ez drágább, mint a főváros számos lakótelepén), egy 50 négyzetméteres kétszobás panellakás ára 12,5 millió forint.