Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Új lakások egy használt áráért

2007.11.13. 11:08
Az utóbbi időszakban többször elhangzott az a szakértői vélemény, hogy a kivándorlási hullámnak vége, a budapesti agglomerációnak vannak települései, ahonnan megindult a visszaáramlás. A jelek szerint ez nem igaz Dunakeszire és környékére, illetve a gödöllői régióba tartozó településekre, ahol a kereslet továbbra is növekszik. De hozhat-e a túlkínálatos piacon a forgalom bővülése jelentős áremelkedést, vagy a vásárlók számának megszaporodása csak az értékesítésig eltelő idő rövidülésében mérhető?

Dunakeszi esetében a Duna és Budapest közelsége egyszerre jelent vonzó tényezőt azon fiatalok számára, akik hajlandóak a csendért és a nyugalomért napi fél órát utazni. Kereslet itt főként új építésű ingatlanok iránt van, tudta meg a Pénzcentrum Kósa Zoltántól, a Duna House irodájának vezetőjétől. Az új ingatlanok árai ugyanis még mindig bőven a budapesti átlagárak alatt mozognak.

Elkel a tervezőasztalról

Fejlesztés bőven akad, a legtöbb projekt azonban kisméretű, 6-8 lakásos. A vásárlási döntések egyik legfontosabb tényezőjét az egyedi fűtés adja. Akár cirkóról, akár házközponti fűtésről, akár hőcserélős megoldásról legyen szó, az egyedi megoldással rendelkező téglalakások négyzetméterárai 240 ezer forintnál kezdődnek. Minőség és elhelyezkedés függvényében az árak a 270-320 ezer forintos határt is elérhetik.

A kereslet nagyságát mutatja, hogy Dunakeszin a lakások többsége tervezőasztalról kel el, kulcsrakész állapotban alig akad lakás a projekteken belül, melynek nincs még a gazdája. Ennek oka nem a spekuláció, a Dunakeszin épülő beruházások esetében nem jellemző, hogy az értékesítés kezdeti szakaszában jellemző és a végül alkalmazott árak között nagy eltérés lenne. Az árak növekedése az elmúlt három évben jellemzően az építőipari költségek növekedésének mértékét követte.

Dunakeszi érdekessége továbbá, hogy az ingatlanfejlesztők által gyakorta az árakban érvényesíthetetlennek titulált zöld beruházások - így például a geotermikus fűtés - itt megteszik a maguk hatását. A négyzetméterárak a több tíz lakásos projekt esetében átlagosan húsz százalékkal magasabbak, mint egy hagyományos fűtési technológiát alkalmazó beruházásnál.

Új építésű ingatlanok iránt leginkább a fiatal párok, házaspárok érdeklődnek, az azonban nem jellemző, hogy a gyermektelen párok családi ház vásárlásában gondolkodnának. Dunakeszin ikerházat 25 millió forinttól kaphatunk, ha azonban teljes önállóságra vágyunk, ahhoz legalább 30-32 millió forintnyi tőkével kell rendelkeznünk. Ezért az árárt a családi házak piacán viszonylag jó állapotú, alapburkolattal rendelkező ingatlant kaphatunk.

Túlkínálattal szembesülnek

Ha kifejezetten családi házban gondolkodunk, bár a fővárostól távolabb helyezkedik el, Veresegyház jó megoldást jelenthet. Nagy Szeréna, a Duna House irodájának vezetője elmondta, Veresegyházon a vevők 95 százaléka budapesti, az érdeklődés pedig viszonylag nagy. Ez nem jelenti azt, hogy a piacon az erőviszonyok kiegyenlítettek, Veresegyházon is túlkínálattal szembesülnek az eladók.

Ikerházat 25-26 millió forintért, családi házat 28 millió forinttól kezdődően kaphatunk a településen, az utóbbi ár a kevésbé frekventált részek piacára érvényes, a hegyeknél ugyanis csupán a családi ház megépítésére alkalmas telek ára 15 millió forint körül alakul.

A családi házak között a legnehezebben értékesíthető kategóriát az 50-60 millió forintos ingatlanok adják. Ez az összeg már lehetőséget teremt arra, hogy saját elképzeléseinknek megfelelő, általunk kiválasztott telken és anyagokkal saját otthont építsünk magunknak.

Ha használtat szeretnénk

A régióban még érdemes megemlíteni Őrbottyán és Erdőkertes fejlődését, amelyek esetében az ingatlanárak az elmúlt időszakban erős növekedést mutattak, ma pedig, főként a Veresegyháztól három kilométerre lévő Erdőkertes esetében, megközelítik az ott jellemző mértéket.

Ha mégsem új, hanem használt lakást szeretnénk vásárolni a településen, azzal a jelenséggel kell szembesülnünk, hogy az árak megközelítik a Budapest esetében jellemző mértéket. Erről tanúskodik az Ingatlan.net adatbázisa, amely szerint a Dunakeszin található ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg 275 ezer forint. Fót és Göd használtlakás-piacán erős árnövekedés volt tapasztalható az elmúlt két évben. Az árak Fóton még mindig 10-15 százalékkal alacsonyabbak, mint a környkéne, új fejlesztések pedig csak elvétve akadnak a településen.  • Vennék
  • Hírek