Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Októberben támogatási stop?

2004.09.22. 08:20
Októberben várhatóan le kell állítani az idei nemzeti agrártámogatások jelentős részét a felhasználható keretek kimerülése miatt. Ágazati szakértők szerint a sertés- és a baromfiszektor dotációi már eddig is hónapokat késtek.
Várhatóan egy hónapon belül le kell állítani az idei nemzeti agrártámogatások zömét, mivel kimerülnek a pénzügyi keretek - értesült a Világgazdaság. Információink szerint az agrárbüdzsé átlagos kihasználtsága már elérte a 80 százalékot, egyes jogcímeknél pedig megközelítette a 90 százalékot is. A dotációs stop annak érdekében is szükségessé válik, hogy a minisztérium ne vállaljon túlzott támogatási kötelezettséget 2005-re. Az úgynevezett determinációk ugyanis nem nőhetnek az eddigiekhez képest.

Még számolnak

A tárca most készít kasszát a támogatások felhasználásáról, ezért ma még nem lehet tudni, hogy az esetleges leállításokra pontosan mikor lehet szükség - reagált Németh Imre agrárminiszter. Az FVM az idei dotációs lehetőségek legnagyobb mértékű kiaknázására törekszik, de azt is el akarja kerülni, hogy a pénzek idő előtti megvonása miatti tavalyi viták megismétlődjenek. (Mint ismert, számos piaci szereplő kétségbe vonta a múlt évi lépések jogszerűségét.) Ezért a tárca az idén megfelelő módon és időben hozza meg a döntéseket, ha azok indokolttá válnak.

Tavaly is elfogyott a pénz

Tavaly az agrártámogatások zöme szintén az év vége előtt fogyott el, de a pénzek a legtöbb jogcímnél csak decemberre apadtak el. Szakértők szerint a mostani keretek kimerülése különösen érzékenyen érintené az agrárfoglalkoztatókat, illetve a sertés- és baromfitartókat. A sertésszektor az idén állatonként 2 ezer, a baromfiágazat kilónként 9,50 forintos haszonállat-tartási támogatást vehetett igénybe. Mindkét termékpálya illetékesei arról tájékoztatták lapunkat, hogy a kifizetések már eddig is hónapokat csúsztak. A hatóságok lassították a kiutalásokat a szűkös pénzügyi lehetőségek miatt - állítják.

A tárca a közelmúltban több átcsoportosítást hajtott végre, hogy a kifizetéseket fenn lehessen tartani - fogalmaztak lapunknak FVM-es szakértők. Hozzátették: a minisztérium nem látja tragikusnak, hogy az agrárpénzek nagy része októberre elfogyhat. Ez ugyanis egyfelől azt jelenti, hogy a támogatott beruházások az idén megvalósulnak. Másrészt - például a sertéságazat esetében - a megszűnő dotációkat kompenzálhatják az emelkedő felvásárlási árak.

Korábbi hivatalos tájékoztatás szerint az FVM az idén meglehetősen szűkös, mintegy 132 milliárd forintos nemzeti büdzsével gazdálkodhatott. Ebből a tavalyról áthúzódó kötelezettségek 80 milliárdot már az év elején elvittek, így a tárcának mindössze 50 milliárd forint körüli szabadon felhasználható kerete maradt. Nem jutott pénz az uniós terület alapú dotációk 30 százalékos (92 milliárd forintra tehető) nemzeti kiegészítésére sem, ezért a támogatások felét egy többletköltséget jelentő faktoringügylettel kaphatták meg a gazdák, a fennmaradó részhez pedig a jövő év elejétől juthatnak hozzá. A kormány az uniós vidékfejlesztési dotációk hazai kiegészítésére az idén 21-22 milliárd forintot különített el, de egyes pályázatok még meg sem jelentek. Szakértők szerint ezért például a Nemzeti vidékfejlesztési terv forrásaiból a közeljövőben újabb átcsoportosításokra nyílhat lehetőség, mivel a teljes pénzfelhasználásra itt kevésnek tűnik az esély.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?