Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Októberben támogatási stop?

2004.09.22. 08:20
Októberben várhatóan le kell állítani az idei nemzeti agrártámogatások jelentős részét a felhasználható keretek kimerülése miatt. Ágazati szakértők szerint a sertés- és a baromfiszektor dotációi már eddig is hónapokat késtek.
Várhatóan egy hónapon belül le kell állítani az idei nemzeti agrártámogatások zömét, mivel kimerülnek a pénzügyi keretek - értesült a Világgazdaság. Információink szerint az agrárbüdzsé átlagos kihasználtsága már elérte a 80 százalékot, egyes jogcímeknél pedig megközelítette a 90 százalékot is. A dotációs stop annak érdekében is szükségessé válik, hogy a minisztérium ne vállaljon túlzott támogatási kötelezettséget 2005-re. Az úgynevezett determinációk ugyanis nem nőhetnek az eddigiekhez képest.

Még számolnak

A tárca most készít kasszát a támogatások felhasználásáról, ezért ma még nem lehet tudni, hogy az esetleges leállításokra pontosan mikor lehet szükség - reagált Németh Imre agrárminiszter. Az FVM az idei dotációs lehetőségek legnagyobb mértékű kiaknázására törekszik, de azt is el akarja kerülni, hogy a pénzek idő előtti megvonása miatti tavalyi viták megismétlődjenek. (Mint ismert, számos piaci szereplő kétségbe vonta a múlt évi lépések jogszerűségét.) Ezért a tárca az idén megfelelő módon és időben hozza meg a döntéseket, ha azok indokolttá válnak.

Tavaly is elfogyott a pénz

Tavaly az agrártámogatások zöme szintén az év vége előtt fogyott el, de a pénzek a legtöbb jogcímnél csak decemberre apadtak el. Szakértők szerint a mostani keretek kimerülése különösen érzékenyen érintené az agrárfoglalkoztatókat, illetve a sertés- és baromfitartókat. A sertésszektor az idén állatonként 2 ezer, a baromfiágazat kilónként 9,50 forintos haszonállat-tartási támogatást vehetett igénybe. Mindkét termékpálya illetékesei arról tájékoztatták lapunkat, hogy a kifizetések már eddig is hónapokat csúsztak. A hatóságok lassították a kiutalásokat a szűkös pénzügyi lehetőségek miatt - állítják.

A tárca a közelmúltban több átcsoportosítást hajtott végre, hogy a kifizetéseket fenn lehessen tartani - fogalmaztak lapunknak FVM-es szakértők. Hozzátették: a minisztérium nem látja tragikusnak, hogy az agrárpénzek nagy része októberre elfogyhat. Ez ugyanis egyfelől azt jelenti, hogy a támogatott beruházások az idén megvalósulnak. Másrészt - például a sertéságazat esetében - a megszűnő dotációkat kompenzálhatják az emelkedő felvásárlási árak.

Korábbi hivatalos tájékoztatás szerint az FVM az idén meglehetősen szűkös, mintegy 132 milliárd forintos nemzeti büdzsével gazdálkodhatott. Ebből a tavalyról áthúzódó kötelezettségek 80 milliárdot már az év elején elvittek, így a tárcának mindössze 50 milliárd forint körüli szabadon felhasználható kerete maradt. Nem jutott pénz az uniós terület alapú dotációk 30 százalékos (92 milliárd forintra tehető) nemzeti kiegészítésére sem, ezért a támogatások felét egy többletköltséget jelentő faktoringügylettel kaphatták meg a gazdák, a fennmaradó részhez pedig a jövő év elejétől juthatnak hozzá. A kormány az uniós vidékfejlesztési dotációk hazai kiegészítésére az idén 21-22 milliárd forintot különített el, de egyes pályázatok még meg sem jelentek. Szakértők szerint ezért például a Nemzeti vidékfejlesztési terv forrásaiból a közeljövőben újabb átcsoportosításokra nyílhat lehetőség, mivel a teljes pénzfelhasználásra itt kevésnek tűnik az esély.