József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az ÁPV Rt. elad tíz agrártársaságot

2004.04.29. 20:50
Tíz agrártársaságot értékesít a közeli jövőben nyilvános pályázat keretében az ÁPV Rt. A leendő vevőknek a vételár mellett összesen 4,5 milliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtani a társaságoknál.
Több mint 4,5 milliárd forint tőkeemelést kell vállalniuk a vételár kifizetése mellett azoknak a befektetőknek, akik az ÁPV Rt. által hamarosan meghirdetett tíz agrártársaságra pályáznak, derül ki a privatizációs szervezet csütörtöki közleményéből.

Az országosan meghatározó jelentőségű agrártársaságok nettó árbevétele több mint 44 milliárd forint, saját tőkéjük 33 milliárd forint és ötezer munkavállalót foglalkoztatnak. Az ÁPV Rt. igazgatósága csütörtöki ülésén elfogadta a pályázati kiírásokat, a felhívás két országos napilapban, valamint az adott társaságok székhelye szerinti megyei lapban jelenik meg a közeli napokban. A pályázat nyilvános, egyfordulós, a pályázaton résztvevők köre nem korlátozott. Az értékesítés a pályázaton kialakuló piaci áron történik az ÁPV Rt. közleménye szerint.

Az értékesítésre kerülő többségi állami tulajdonú agárcégek a következők: Abaúji Charolais Rt., Alcsiszigeti Mg. Rt., Bácsalmási Agráripari Rt., Bólyi Mg. Rt., Enyingi Agrár Rt., Hód-Mezőgazda Rt., Komáromi Mg. Rt., Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., Szerencsi Mg. Rt., Tokaj Kereskedőház Rt. A megcélzott befektetői kör a táraságok munkavállalói, a termelők, az integrált partnerek, a helyi mezőgazdasági vállalkozók, a beszállítók és a hazai szakmai befektetők.

A pályázatok értékelése során 100 pont érhető el. A vételár nagyságára 45 pont adható, a támogatott befektetői kör bevonására 35 pont, a vállalt tőkeemelés nagyságára 20 pont. Az ÁPV Rt. az egyes társaságoknál a birtokában lévő részvények 15 százalékát a társaság dolgozóinak ajánlja fel megvételre. A dolgozói részvényvásárlás az elfogadott ajánlatban szereplő árfolyamértéken és fizetési feltételekkel történik, árkedvezménnyel. A munkavállalói kedvezmény maximálisan a vételár 50 százaléka lehet.

A privatizációval a magántársaságok jelentős pályázati forrásokhoz kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá. A csoportszinten több mint 4,5 milliárd forintos kötelező tőkeemelés révén az agrártársaságok tőkéhez jutnak, így forrásokat nyernek a középtávú fejlesztésekhez. A kormány március 24-én döntött a tíz agrártársaság állami tulajdonú részvényeinek értékesítéséről.