Gerzson
-3 °C
2 °C

Októberben 1100 milliárd fölé nő a deficit

2005.10.18. 13:59
OKtóberben újabb 46,1 milliárd forinttal nő az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya - jelentette be kedden a pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára. Az első tízhavi deficit így 1100 milliárd forint fölé emelkedik. A PM szerint tartható a tervezett 1022 milliárdos hiány, ám ehhez novemberben és decemberben összesen 84 milliárd forintnyi többlet kell. Ennyi még sosem jött össze, a legjobb évben is csak 44,5 milliárd volt a plusz.
Az első tíz hónapos államháztartási hiány 1105,6 milliárd forint lehet, ha teljesül a pénzügyminisztérium prognózisa, és októberben valóban 46,1 milliárd forint lesz a deficit. Ez azt jelenti, hogy az éves hiánytervet már 8,2 százalékkal, csaknem 84 milliárd forinttal fogják túllépni. Mivel a pénzügyminisztériumi előrejelzés szerint a deficit év végére 1022 milliárd forintra csökken, novemberben és decemberben jelentős többlettel kell zárnia az államháztartásnak.

Ha az októberi adat valamivel kedvezőbb is lesz, akkor is várhatóan legalább 70-80 milliárd forintnyi szufficitot kell elérni az utolsó két hónapban. Arra, hogy az ehavi prognózisnál kedvezőbbek legyenek a mutatók, van esély. Az utóbbi három hónapban az egyenleg mindig kedvezőbben alakult a PM által előrejelzettnél. Az elmúlt havi pénzforgalmi deficit például 63 milliárd forint volt, szemben a 93,1 milliárdos prognózissal.

Vészjósló előjelek

A 70-80 milliárdos többlet teljesítésére - az elmúlt évek tapasztalatai alapján - ennek ellenére sincs túl sok remény. A 2002-es kormányváltás óta egyetlen alkalommal zárt többlettel az utolsó két hónap egyenlege, igaz, ez éppen tavaly történt meg. A többlet azonban az elmúlt évben is csupán 44,5 milliárd forint volt, vagyis alig több, mint a fele annak, amennyire most számít a kormány.

Tavalyelőtt 175,8 milliárdos, egy évvel korábban 770,3 milliárdos deficitet hozott az utolsó két hónap. Igaz, 2002-ben a szokásostól eltérően nem volt decemberben többlet, ehelyett - többek között az Orbán-kormány MFB-s hiteleinek átstrukturálása miatt - 615,8 milliárdos volt az utolsó havi deficit. Tavalyelőtt ugyan szolid (76,6 milliárdos) szufficittel zárt december, viszont a novemberi hiány volt az átlagot kiugróan meghaladó, 252,5 milliárd forintos. A múlt évben a novemberi hiány kis mértékben haladta meg a tervezettet (104,6 milliárd helyett 106,5 milliárd lett), a decemberi többlet viszont jócskán felülmúlta a várakozásokat (99,8 milliárd helyett 151 milliárd), így sikerült elérni a 44,5 milliárdos pozitív szaldót.

A kormány most láthatóan ennél is nagyobb barvúrban reménykedik, hiszen miközben az Eurostat állásfoglalása, valamint néhány kiadás alul- és néhány bevétel felültervezése miatt a GDP-arányos eredményszemléletű deficit várhatóan 6 százalék körül lesz - a törvényben szereplő 3,6 százalék helyett -, addig a pénzforgalmi szemléletű hiánycélt, ha csak néhány százmillióval, de még csökkentették is. A törvény szerint ennek 1022,6 milliárd forintnak kellene lennie, de a kedden kiosztott tájékoztató szerint csak 1022,1 milliárd forint lesz.

Nem nyúlnak a költségvetéshez

"A jövő évi költségvetés módosításának nem látjuk szükségét, a jövő évi erdményszemléletű hiánycél továbbra is a GDP 4,7 százaléka" - mondta Katona Tamás. Az államtitkár szerint ha ezt a hiányt sikerül elérni, akkor 2008-ra teljesíteni tudja hazánk a maastrichti kritériumokat, vagyis és 2010-ben be lehet vezetni az eurót.