Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Először zárt többlettel az idén költségvetés

2006.08.08. 17:51
A Pénzügyminisztérium 7 milliárdos prógnozisánál is kedvezőbb, 33 milliárdos plusszal zárta a júliust az államháztartást. Így is összejött az idei tervezett hiány 73,1 százaléka hét hónap alatt.

Júliusban a prognózisnak megfelelően többlet keletkezett az államháztartásban. Az államháztartás pénzforgalmi többlete - helyi önkormányzatok nélkül - 33 milliárd forint volt. A Pénzügyminisztérium ennél valamivel kisebb, 7,8 milliárd forintos szufficittel számolt - áll a tárca közleményében.

A központi költségvetésben 17,1 , az elkülönített állami pénzalapoknál 17,8 milliárd forintos többlet alakult ki júliusban. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai a hetedik hónapban is hiánnyal zártak, a deficit 1,9 milliárd forint volt.

Július végén az államháztartás hiánya 1252 milliárd forintra csökkent. Ez a GDP 5,4 százalékát jelenti. A tárca prognózisa 1277 milliárd forintos, a GDP 5,5 százalékát kitevő deficittel kalkulált.

A Portfolio.hu emlékeztetett: a tárca prognózisa szerint júliusban azért alakulhatott ki enyhe többlet az államháztartásban (pénzforgalmi szemléletben, a helyi önkormányzatok hiánya nélkül), mert ebben a hónapban az állami kamatkiadások alacsonyak (az állampapír-lejáratok visznek ilyen ciklikusságot a havi kamatfizetésekbe), ugyanakkor az adóbevételek - elsősorban az áfabefizetések - a negyedéves bevallások miatt magasak.

Az idei évi új, megemelt államháztartási hiányprognózis 1768,6 milliárd forint - júniusban 1767 milliárdot jelzett előre a tárca. Ennek az az összegnek idei első hét havi összesített deficit a 73,1 százalékát teszi ki.